La Vanguardia (Català)

Hi ha pendent una reforma penal des de l’inici del cas La decisió fixa doctrina, però s’ha de millorar la llei

-

La sentència del Suprem sobre el cas de La Manada és rellevant perquè fixa doctrina sobre conceptes clau, com el d’intimidaci­ó, que ara es dona com a provada i com a causa suficient per doblegar la voluntat de la víctima. En la decisió dictada a Pamplona, en canvi, no es va considerar així. Naturalmen­t, els tribunals sempre tenen un marge per a la interpreta­ció de les previsions legals, però el cas concret de La Manada va posar de manifest la necessitat, encara pendent, d’una revisió de preceptes penals concrets perquè aquesta tasca d’interpreta­ció no pugui acabar constituin­t un factor d’insegureta­t jurídica.

D’altra banda, no hi ha dos casos iguals. En aquest cas el Suprem ha tingut en compte que els agressors eren cinc, i que per tant la seva capacitat intimidatò­ria, davant una noia de 18 anys, era molt alta. Serà apreciat de la mateixa manera en els casos d’altres manades o actuacions en grup? No és possible donar una resposta taxativa, perquè en cada cas hi pot haver circumstàn­cies diverses, tot i que òbviament aquesta sentència constituir­à una referència d’obligada consulta.

El cas de La Manada, en resum, pot haver marcat un abans i un després. No només en la consciènci­a social i a l’hora de visibilitz­ar la xacra de les violacions, sinó també des del punt de vista penal. La primera condemna, de l’Audiència de Navarra, a nou anys per abús amb prevalença, va col·locar el debat sobre la taula assenyalan­t diversos punts clau: què separa aquesta tipificaci­ó de la d’agressió, què es considera intimidaci­ó i fins on arriba el concepte de violència.

Durant el judici, la fiscal Elena Sarasate va fer servir un símil que després va rebotar pels carrers d’Espanya. “Si m’envolten diverses persones, em diuen que els doni la cartera i ho faig, encara que no hagi existit violència expressa, hi ha hagut una intimidaci­ó clara”, va exposar. La controvert­ida frontera entre l’abús i l’agressió és evident.

El Codi Penal explica que el primer es produeix sense violència física i sense consentime­nt. En el cas de l’agressió, la llei explicita que hi ha d’haver violència o intimidaci­ó. Aquest és el difús límit entre qualificac­ions. La pena pot arribar fins als 15 anys de presó si es tracta d’actes grupals, contra persones vulnerable­s o si són especialme­nt degradants.

En un cas molt similar al de Pamplona, el de La Manada de Collado Villalba, el tribunal va fer servir l’expressió d’“intimidaci­ó

Els canvis al Codi Penal han de reduir el marge d’interpreta­ció i donar seguretat jurídica

ambiental” sobre la víctima per la participac­ió de diverses persones, suficient per anul·lar la voluntat de la dona.

Les mobilitzac­ions després de la primera decisió van obrir la porta a una revisió del Codi Penal. El Govern de Rajoy i després el de Sánchez van demanar informes per actualitza­r la llei. Els experts han proposat resoldre de soca-rel la confusió interpreta­tiva, eliminant la tipificaci­ó d’abús sexual i que qualsevol atac sigui considerat com a agressió. La reforma, amb el ball electoral, està a l’aire però sembla qüestió de temps.

 ?? EFE ?? Guerrero, condemnat a 17 anys
EFE Guerrero, condemnat a 17 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain