La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10491

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Xerràveu mallorquí entre hipertenso­s. Que viu en presència de l’oxigen. 2 Comença a ofuscar-se. S’amaga entre l’espessor del Mato Grosso. Línia sense vocalistes. 3 Vocabulari. Empostisse­s.

4 Remareu enrere. Relatiu al mar Roig. 5 Fax sense capçalera. Caracterit­zat per la severitat de costums. Rei sense corona. 6 El punxó més odiat pels pollastres. Descregut militant. Aquesta cosa, justament. 7 Palíndrom d’actualitat que mai no periclita. Besi sense segones. Tingué coneixemen­ts. La més vibrant de l’alfabet. 8 Vaig a un karaoke i en faig ús. Al final, ho valc. Potes humanes. 9 As. arbust caducifoli de la família de les caprifolià­cies. Deformat en la seva identitat esfèrica. Neva quan res no funciona. 10 La consonant que borda. Arrabassen el tron al rei legítim. Cadascuna de les set peces negres d’un conegut trencaclos­ques xinès. 11 Heroi admirat. Ferir un jugador de l’equip contrari.

12 Deformaran la pilota inspirant-se en un dels aliments preferits de Colom. Jugadora de bàsquet que et fa

tornar a la feina. 13 Menjador boví. Abaixin el pal de la bandera. 14 Tractada com una pilota de bàsquet. Síndrome causada per una lesió del sistema nerviós central, caracterit­zada per la producció de moviments involuntar­is de la cara i de les extremitat­s superiors.

VERTICALS 1 Travessa el mar amb una barca, amb l’única companyia de la seva mascota. Persegueix amb afany dianístic. Planta baixa. 2 Disposarà el terreny en una mena de terrasses. Venero na Dorotea 3 Es doblega el colze baixant del Rolls. Saludables. Deformat com una pilota de rugbi.

4 As. Emprenyat com una mona. El conjunt e persones que seuen a taula per compartir àmbit. 5 Aliments clàssic de colom que els nets reclamen als avis. Bèsties capades de pessebre. Punt de llum que gairebé no gasta energia. 6 Emirat tranquil. Edicte del tsar. S’enfonsarà excessivam­ent per la part de popa. 7 Cubes sense extrems. Radical univalent derivat de l’età. Darrera de darrera. 8 Bandejà deliberada­ment. Se n’adona. Avisa de la pèrdua de la identitat. 9 Rudes i selvàtics, encara que no siguin a Sinera. Barri. 10 Que ressona molt literaturi­tzat. Calculo la longitud de la barca. La més trencadiss­a de l’alfabet.

11 Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra. Fa caure el cap del monestir. Nata desmuntada. 12 Ens cal per respirar. Fem fora. Escapço.

13 Crema. Encisis algú amb les teves males arts de bruixot. 14 Foll. Naveguen d’una manera determinad­a. Animal mansoi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain