La Vanguardia (Català)

“Si la feina et deshumanit­za, quin fracàs!”

Tinc 51 anys. Soc barcelonin­a. Soc pedagoga i dirigeixo des del 2006 la Fundació Factor Humà (fundada per Mercè Sala el 1997). Soc casada i tinc una filla, l’Adriana (22). Política? Sentit comú. Creences? Meditació, espiritual­itat, natura i valors humans

- Anna Fornés, pedagoga i formadora de formadors VÍCTOR-M. AMELA

Què fa la seva fundació? Humanitza empreses. Ajudem a fer que el personal –des de caps fins a empleats– se senti a gust en el seu lloc de treball.

Es dedica a la gestió de recursos humans, doncs. “Recursos humans” és utilitaris­ta, no m’agrada: es tracta de gestionar persones.

I no ho estem fent bé?

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) anuncia que el burn out és una plaga que afecta el 10% de la població mundial, i l’inclourà com a malaltia des del 2022.

Burn out: expliqui’m què és.

La síndrome del treballado­r cremat: la feina t’angoixa i t’estressa, t’erosiona la salut psicosomàt­ica, i emmalaltei­xes. I entre el 2% i el 5% de casos arriben al suïcidi.

Fins a aquest punt estem arribant?

El cas de France Telecom va ser una alerta mundial: es van suïcidar 32 executius!

Com és possible?

De 100.000 empleats, la cúpula en va voler fer fora 22.000, i es va dedicar a maltractar­los anímicamen­t perquè se n’anessin...

I se’n van anar... d’aquest món.

I dotze més ho van intentar. Segur que aquest

cas ha influït en la decisió de l’OMS... Molts executius arriben a la feina estressats. Me’n vaig conscienci­ar al llegir certa notícia...

Quina?

Un alt executiu estressat, a casa seva, per aconseguir que el seu nadó deixés de plorar, el va sacsejar... fins que el va matar!

Horrible.

Com a executiva, vaig sentir una garrotada. Si la feina arriba a deshumanit­zar-te, quin gran fracàs! I després vaig conèixer una consultora que es va penjar... És urgent humanitzar les empreses: aquesta va ser l’obsessió de Mercè Sala.

La presidenta de Renfe?

Sí, del 1991 al 1997, i al sortir-ne va crear la Fundació Factor Humà, per ajudar les empreses a passar de la jerarquia a la responsabi­litat.

Què entén per responsabi­litat?

Un treballado­r necessita sentir que el que fa té sentit: si sent que està contribuin­t, ho farà bé! Se sentirà responsabl­e.

I com es promou aquest sentiment?

Tots necessitem ser reconeguts pel que fem: a cada cap li correspon oferir aquest reconeixem­ent al subaltern.

No sembla tan difícil...

Doncs molts caps són curttermin­istes... i trunquen carreres que haurien estat brillants. Jo vaig tenir un accident automobilí­stic, i la meva cap em va dir: “Pren-te tot el temps que calgui per recuperar-te, aquí hi ha Em Així el va teu respectar ha lloc!” de ser! el Una sou i bona em va cap. permetre anar només Mercè altre cap Sala: als m’hauria matins sabia a actuar aparcat la feina... exemplarme­nt. i apartat. Aquella cap era Un

Un cap que crida... és acceptable?

Tots, els estreps disculpes, caps un o empleats, dia... després. però tenim hem de dret saber a perdre demanar Hi ha caps contradict­òries... que imparteixe­n ordres imprecises,

Això la crema comunicaci­ó: moltíssim que el hi que hagi les escolta rep! Millorem activa i fluïdesa.

Poseu Quin les consell persones d’or en dona el centre a les de empreses? tot!

Però... a la feina hi anem a treballar, i no a fer amics, en principi.

Seràs més a gust feliç a si l’empresa, treballes a l’empresa gust. I si tots incrementa­rà treballeu l’eficàcia.

I de què dependrà treballar a gust?

personals. D’un entorn amable i d’unes bones relacions

Com es poden fomentar?

Als caps els suggereixo començar per... saludar amb un “bon dia!” als seus quan arriba a la feina.

Quines qualitats coronen el bon cap?

Talent i tarannà. O sigui, visió a llarg termini i empatia: s’interessa per com se sent cadascun dels seus treballado­rs.

Això és un cap... o un treballado­r social?

Ser bon cap... va de ser bona persona! Dona facilitats amb els horaris. No molesta amb missatges en cap de setmana. Un treballado­r donarà el millor de si... si el cap ho mereix.

Quins consells donaria al treballado­r?

Dedica’t al que t’agrada. Posa-hi ganes. Pren iniciative­s. No temis els canvis. Crea un entorn amable. Sigues bona persona i confia...

Som desconfiat­s?

Sense confiança, no hi ha equip. Són valors del meu admirat Cristòfor Colom, de La Fageda, l’empresa més feliç del món!

Què defineix una empresa humana?

És transparen­t, segura, salubre, flexible d’horaris, hi ha retribucio­ns equitative­s, i tots els treballado­rs són correspons­ables i creatius... I l’ètica és la guia de l’empresa.

I què passa amb les treballado­res i amb la seva eventual gestació i maternitat?

Jo vaig treballar a Continente... i em van fer fora per ser mare! Una empresa humana acompanyar­à tota treballado­ra-mare.

On preferiria no treballar mai?

Al a dinar? la Japó: feina laboral. Millor creix amb menys A poc el Espanya... karoshi, profit. i tornar Dues mort malgastem d’hora hores per a esgotament casa! hores per a

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ?? VÍCTOR-M. AMELA
IMA SANCHÍS
LLUÍS AMIGUET ??
VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain