La Vanguardia (Català)

L’aliança de la dreta s’esquerda i posa en risc governs

Vox veta la investidur­a del candidat del PP a Múrcia i amenaça la Comunitat de Madrid

- Barcelona

El pols sostingut entre Ciutadans i Vox està posant en risc alguns dels governs autonòmics que el Partit Popular i Cs –amb el vot imprescind­ible dels voxistes en les investidur­a– ja donaven per fets, com són els casos de Madrid i Múrcia. Reeditar, en definitiva, la fórmula andalusa que a la primavera va permetre a populars i liberals desallotja­r els socialiste­s del sevillà palau de San Telmo després de gairebé quatre dècades.

La gran diferència d’aleshores i ara és que Santiago Abascal i els seus seguidors, que ja han aconseguit entrar amb grup propi al Congrés dels diputats i estar en nombrosos parlaments autonòmics i municipals, no es mostren disposats a prestar els seus vots a canvi de res, tal com exigeix i desitja Albert Rivera.

Una distància abismal en les seves posicions, per a desesperac­ió del PP, que amb urgència intenta exercir de bomber/diplomàtic entre dos partits que, si no s’odien entre si, els falta ben poc. Un exemple: dimecres amb un intercanvi de missatges a Twitter d’alt voltatge, passant del retret a l’insult, quan el compte oficial de Vox va qualificar Rivera d’“acollonit, pocavergon­ya i llepaculs de Macron”.

Si cap dels dos partits no cedís, els socialiste­s podrien ocupar els governs de Madrid i Múrcia, un botí inesperat per a Pedro Sánchez. Malgrat aquesta seriosa amenaça, el líder de Cs no està disposat a moure’s de la seva posició. Ja dona per superada la crisi interna que va esclatar la setmana passada amb la seva màximés ma virulència, després de la dimissió del portaveu econòmic Toni Roldán i la rebel·lió a l’executiva de diverses veus crítiques com Luis Garicano i Javier Nart, i considera controlade­s també les crítiques del Govern francès a la seva política de pactes, de manera que no vol que un apropament excessiu a Vox torni a obrir la batalla. Que no es repeteixi, en definitiva, una altra “foto de Colón”, que li ha portat molts problemes. La possibilit­at que el 10 de novembre s’acudeixi a unes altres eleccions generals també influeix en la posició taronja.

L’ordre donada per la direcció nacional de Cs en les negociacio­ns territoria­ls és taxativa: prohibit qualsevol acord programàti­c amb Vox –“No renunciare­m al nostre programa”– i no firmar cap document que porti la rúbrica de la dreta extrema. “Jo nofirmaré un acord de govern amb el PP”, va reiterar Ignacio Aguado, el líder de Cs a Madrid, després d’anunciar Vox que trencava les negociacio­ns a Madrid per investir la popular Isabel Díaz Ayuso com a presidenta.

Cs i Vox es van donar mútuament la culpa del bloqueig. “A Madrid només governarà Gabilondo si Cs s’absté, només hi haurà governs d’esquerres on Cs ho permeti amb els seus vots o les seves abstencion­s”, va avisar el líder de Vox, Santiago Abascal. Ho va fer a través del seu compte de Twitter, després de gairebé una setmana sense comparèixe­r públicamen­t, cosa que va alimentar els rumors que el seu lideratge ha estat eclipsat per la parella que formen Iván Espinosa de los Monteros i Rocío Monasterio. Abascal també va carregar contra el PP, que va acusar de mostrarse “equidistan­t” amb els “xantatgist­es” taronges.

Un altre escenari de la batalla entre Cs i Vox és el Parlament de Múrcia, on la dreta extrema va acabar votant per segona vegada en contra de la investidur­a del candidat popular, Fernando López Miras. No va servir de res l’intent matutí del secretari general del PP, Teodoro García Egea, de mediar entre les dues formacions. Va aconseguir asseure en una taula Cs i Vox, però aquests últims, quan van sentir unes declaracio­ns fetes pel secretari general taronja, José Manuel Villegas, en què assegurava que l’acord era únicament per explicar a Vox els termes de l’acord PP-Cs, es van aixecar i van donar per trencades les negociacio­ns.

El clima d’enfrontame­nt entre liberals i voxistes pot tenir un altre front a Granada. El secretari d’organitzac­ió taronja, Fran Hervías, va denunciar que Vox està sondejant PSOE i Podem per impulsar una moció de censura a l’alcalde de Cs, Luis Salvador. “Aquí tenim els patriotes de Vox; després diran que ho fan per Espanya”, va afirmar.

DOBLE VOT

Els d’Abascal voten per segon cop contra el govern PP-Cs a la comunitat murciana

NOU FRONT

A Granada, Vox es planteja presentar una moció de censura a l’alcalde liberal

 ?? DANI DUCH ?? Inés Arrimadas, Albert Rivera, José Manuel Villegas i Lorena Roldán ahir amb el grup de Cs al Congrés i el Senat
DANI DUCH Inés Arrimadas, Albert Rivera, José Manuel Villegas i Lorena Roldán ahir amb el grup de Cs al Congrés i el Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain