La Vanguardia (Català)

‘Grandeur’ a l’americana.

Trump presumeix de múscul militar amb una polèmica festa del 4 de Juliol

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Des que va ser convidat per Emmanuel Macron a la desfilada militar del 14 de Juliol a París, Donald Trump no ha parat fins a aconseguir imitar –no sense polèmica– els fastos francesos a Washington pel 4 de Juliol.

“Aquest és un dia històric”, va proclamar ahir Donald Trump quan, després d’un dia de calor sufocant i pluja, a la fi va prendre la paraula davant del Memorial Lincoln per pronunciar el primer discurs de la història d’un president dels Estats Units en un lloc tan sagrat i una data tan destacada com el Dia de la Independèn­cia, la seva festa nacional. El patriotism­e dels pares fundadors “corre fins avui per les venes de tots els nord-americans”, va afirmar darrere d’un vidre blindat esquitxat per la pluja, provant de donar un to menys partidista de l’habitual a les seves paraules davant les crítiques que ha provocat la seva –en efecte– històrica iniciativa de posar-se en el centre de les celebracio­nes,tradiciona­lmente apolítique­s.

“Amèrica mai ha estat tan forta com ara”, va celebrar Trump, que va deixar buits en el seu discurs per admirar l’espectacle aeri de les seves forces armades. En la llarga llista d’herois nacionals celebrats pel president, des d’astronaute­s a científics i militars, va colar també a l’autora de la primera bandera dels Estats Units, Betsy Ross, una clara clucada d’ullet als seus seguidors, molt molestos amb la decisió de Nike de retirar les sabatilles que amb l’emblema pel seu presumpte biaix racista. Com ocorre en els seus mítings, el públic, milers de persones abillades amb els seus eslògans de campanya per la reelecció arribades de tot el país, de seguida el va interrompr­e per cridar: “USA, USA, USA!”.

No hi ha treva política amb Trump a la Casa Blanca. La seva decisió de posar-se en el centre de les celebracio­ns del quatre de juliol i regalar-se la desfilada militar amb què somia des que va assistir al Dia de la Bastilla a París, va marcar el 243è aniversari del país. Tradiciona­lment en aquest jornada els polítics deixen de costat les seves diferèncie­s per anar-se de barbacoa i afegir-se a l’exaltació nacional dels valors del país, “l’únic creat entorn d’unes idees i valors”, com molts ciutadans recorden amb orgull. Aquest any ha estat diferent.

La transforma­ció del tradiciona­l patriotism­e en un exercici de trumpisme va donar munició als demòcrates per retreure la conducta de Trump. “El president ha d’entendre que és l’aniversari d’Amèrica, no el seu”, va disparar la senadora i candidata presidenci­al Kamala Harris. “El nostre país és millor del que el seu actual president fa que semblem”, va afirmar un altre aspirant, Pete Buttigieg. “En lloc de preocupar-se per coses important com els veterans sense sostre, es dedica a inflar el seu ego amb una desfilada a la glòria més gran de sí mateix i regalar entrades a rics donants republican­s”, va criticar un altre candidat, l’exministre Julián Castro.

“Serà el xou de les nostres vides”, havia assegurat Trump de bon matí després de llançar un parell de tuits sobre política nacional. Com si d’un productor preocupat per la venda d’entrades es tractés, es va passar el dia animant el públic a acostar-se al Memorial Lincoln per escoltar el seu discurs i assistir a la desfilada militar, criticada pel seu cost. “Tenim els avions, els pilots, l’aeroport al costat... Només ens fa falta el combustibl­e”, ha replicat davant les crítiques pel cost de l’exhibició. La Casa Blanca no ha donat xifres però el servei de parcs nacionals preveu un dispendi addicional de 2,5 milions. Una ganga, a ulls del president: “Molt poc per al valor que té”, va defensar.

Les desfilades militars són actualment una cosa rara als EUA. Els seus exercicis d’exaltació patriòtica no necessiten tancs. Dale i Marit, una parella de cristians de Texas, tenen opinions enfrontade­s al respecte. Ella es declara “molt preocupada” per un acte que veu partidista i un espectacle de poder militar que “no reflecteix el que som com a país”. Ell, historiado­r, recorda que n’hi ha hagut d’altres abans i el veu “interessan­t”. “Com a veterà de guerra, no crec que hàgim de posar aquell èmfasi en el poder militar”, deia Eric, un empleat del Departamen­t d’Estat que va servir a l’Iraq. “Ara de vegades és difícil veure’l, però els EUA tenen tantes coses bones, tant poder tou... No fa falta ser xovinista si la teva grandesa és tan manifestam­ent certa”.

“Serà el xou de les nostres vides!”, va dir el president per escalfar l’ambient

“No fa falta ser xovinista si la teva grandesa és autèntica”, afirma un veterà

 ?? MANDEL NGAN / AFP ??
MANDEL NGAN / AFP
 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AFP ?? Una pantalla gegant mostra el discurs de Donald Trump als milers d’assistents al Capitoli
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP Una pantalla gegant mostra el discurs de Donald Trump als milers d’assistents al Capitoli

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain