La Vanguardia (Català)

Sánchez demana a Iglesias ministres independen­ts

Advoca per un govern progressis­ta que no se sustenti en ERC i JxCat Insta PP i Cs a facilitar la seva investidur­a si tenen “sentit d’Estat”

- Madrid TONI BATLLORI

Conformar “un govern progressis­ta que no depengui de les forces independen­tistes” és l’objectiu que ahir a la nit es va marcar Pedro Sánchez a Telecinco. Per al primer objectiu, constituir un nou gabinet progressis­ta, va reclamar el concurs d’Unides Podem. I per a la segona part de l’equació, no quedar en mans dels partits independen­tistes catalans en la investidur­a i la legislatur­a, va demanar l’abstenció del PP i Ciutadans, com a “partits d’Estat”, segons els va definir.

El líder del PSOE va assegurar que “respecta molt” la formació de Pablo Iglesias i que durant l’últim any el PSOE i Podem van treballar “de bracet, de manera molt intensa”. Va rebutjar, no obstant això, donar cabuda a la formació lila al Consell de Ministres. “Vull governar des de l’esquerra i vull continuar comptant amb Unides Podem”, va subratllar. També va reiterar la seva oferta d’establir quatre àmbits de cooperació: programàti­cs –“sobretot en polítiques socials”–, parlamenta­ris –com a “soci preferent” del govern–, institucio­nals –“amb gent de Podem que pugui incorporar-se a l’àmbit institucio­nal del govern”– i amb la comissió de seguiment –per validar el grau de compliment dels acords”–, que a parer seu reforçaria aquesta cooperació.

Sánchez va rebutjar que tingui una obsessió per no cedir les butaques del Consell de Ministres, com li retreu Iglesias. “Sap que no és així. No tinc un sentit patrimonia­lista ni monopolitz­ador del poder”, va destacar. I com a exemple d’això hi va posar que gairebé la meitat del seu actual govern no té el carnet del PSOE. És més, va anunciar que el seu futur executiu encara tindrà més independen­ts. “Si Unides Podem té persones que siguin independen­ts de reconegut prestigi, que puguin aportar a la governabil­itat a Espanya, jo sens dubte no rebutjaré aquests suggerimen­ts”, va proposar Sánchez a Iglesias.

“Espanya necessita un govern progressis­ta, que no depengui de les forces independen­tistes”, va reiterar. “El que ofereix Unides Podem no és precisamen­t això”, va advertir. I per aquest motiu va defensar conformar “un govern, no un cogovern, amb un missatge coherent”. Va confirmar així que manté “grans diferèncie­s i discrepànc­ies” amb Podem sobre “com s’ha de resoldre la crisi catalana”. La formació lila, va destacar, “defensa el dret d’autodeterm­inació”. I també va votar en contra de la suspensió dels presos electes al Congrés. “Hi ha discrepànc­ies de fons sobre com s’ha d’abordar la crisi catalana”, va insistir.

“Podem fer moltes coses conjuntame­nt i per això oferim aquesta fórmula de cooperació, però és evident que no necessitem un cogovern, dos governs en un, sinó un govern amb un missatge coherent”, va assenyalar. Sánchez va assegurar que, malgrat que el CIS ja situa el PSOE amb un 40% dels vots, no pensa en la repetició electoral. “La veritat és que no: els espanyols van tancar un cicle electoral molt intens i clarament han dit que volen que governi el PSOE”. I tot i que va advertir que si no aconseguei­x formar govern l’única alternativ­a serà la repetició electoral el 10 de novembre –“els temps estan taxats: seria una convocatòr­ia automàtica”–, intentarà evitarho per tots els mitjans. “No vull arribar a aquesta situació i faré tot el possible per no arribar-hi”, va afirmar. I també va assegurar: “Seré generós, estic disposat a negociar amb tothom, a qualsevol hora, perquè el 23 de juliol [data de la primera votació de la investidur­a, per a la qual requereix una majoria absoluta] tinguem un govern a Espanya”.

Més de dos mesos després de les eleccions generals del 28 d’abril, que van tornar a situar al PSOE com a primera força política –una posició que va revalidar a les municipals, autonòmiqu­es i europees del 26 de maig–, i gairebé un mes després que el Rei li encarregué­s formar govern, Sánchez ha de passar de seguida de les muses al teatre. A dues setmanes vista per al debat d’investidur­a, el líder del PSOE va tornar a convocar ahir Iglesias per a una nova reunió, dimarts al Congrés. Els estrategs de Sánchez insisteixe­n: “Hi ha bases sòlides per arribar a un acord, tal com hem demostrat aquests últims dotze mesos”. I pressionen per no posposar la investidur­a al setembre, després d’un procés fallit al juliol. “Espanya necessita un govern progressis­ta en plenitud de funcions al juliol”, reiteren.

Sánchez també es tornarà a reunir després, dimarts mateix, amb el líder del PP, Pablo Casado, per sol·licitar-li una altra vegada l’abstenció en la investidur­a. El líder de Cs, Albert Rivera, va tornar a declinar la invitació, cosa que Sánchez ja va qualificar com “una falta de decòrum institucio­nal sense precedents”. “Sempre li oferiré un cafè, però”, va reconèixer ahir.

EL MISSATGE FORÇA

“Espanya necessita un govern progressis­ta que no depengui dels independen­tistes”

REBUIG D’UN COGOVERN

“Hi ha discrepànc­ies de fons amb Podem sobre com s’ha de resoldre la crisi catalana”

SENSE FILIACIÓ SOCIALISTA

El líder del PSOE anuncia que el seu futur gabinet encara tindrà més independen­ts

 ?? FERNANDO.CALVO / EFE ?? El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir a l’entrevista televisiva
FERNANDO.CALVO / EFE El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir a l’entrevista televisiva
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain