La Vanguardia (Català)

Hora de curar ferides

Els populars critiquen “les conspiraci­ons secretes” però garanteixe­n el vot

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

L’elecció d’Ursula von der Leyen com a nova presidenta de la Unió Europea ha deixat més ressentime­nts dels aconsellab­les fins i tot entre les files de la dreta europea, com va mostrar el discurs del popular Esteban González Pons.

“Van descartar Timmermans per defensar els valors de la UE”, va dir la socialista Iratxe García

El Parlament Europeu plora per la batalla perduda. Els principals grups parlamenta­ris havien llançat una agressiva campanya per forçar als caps de govern a sotmetre’s al sistema dels Spitzenkan­didaten, és a dir, que el nou president de la Comissió Europea fos un dels noms promoguts públicamen­t per les famílies polítiques. Però no ho han aconseguit.

Els caps de govern, amb l’empenta d’Emmanuel Macron, van acabar arraconant els Spitzenkan­didaten i improvisan­t sobre la marxa un nom, el de la fins ara poc coneguda ministra de defensa alemanya, Ursula von der Leyen. Curiosamen­t, els populars, grans defensors d’aquest sistema d’elecció, van tenir a la seva mà fer que el procedimen­t triomfés, però hauria suposat que el nou president de la Comissió fos un socialista, l’holandès Timmermans, i no ho van acceptar. Els caps de govern populars van sacrificar el sistema de Spitzenkan­didaten a canvi de col·locar, per quart mandat consecutiu, un dels seus al capdavant de l’executiu comunitari, en aquest cas, i és una gran novetat, una dona.

Von der Leyen ha començat la campanya per aconseguir el suport parlamenta­ri i corregir aquesta mala entrada. Ahir, els eurodiputa­ts populars li van garantir el suport. En un exercici de dubtosa coherència, el popular Esteban González Pons va llançar una dura diatriba contra el Consell Europeu, per acabar anunciant el suport a la decisió.

González Pons va dedicar bona part de la intervenci­ó en el ple del Parlament a criticar aquests nomenament­s fruit de “conspiraci­ons secretes i a porta tancada” i de “mala educació democràtic­a”, i desitjant fins i tot que l’article 7 dels tractats, que protegeix els principis i els valors de la UE podria aplicar-se als estats membres per la forma en què han dut a terme aquesta negociació. Però, la seva conclusió va ser que donaran el seu vot a Von der Leyen, membre de la seva família política, per responsabi­litat i perquè està capacitada.

Si els populars compensen l’abandoname­nt del procés dels Spitzenkan­didaten amb l’elecció d’una dels seus, el camp socialista està més dividit. També volien candidats principals, i fins i tot van estar a punt de col·locar el seu, Frans Timmermans. No va sortir i a més, la seva compensaci­ó és escassa. Les divisions al grup són patents, i algunes formacions, com els alemanys i altres partits que no estan al govern, no accepten avalar l’acord.

La primera rebel·lió ja es va constatar en la reunió del grup parlamenta­ri socialista dimarts. Ni es van plantejar elegir el búlgar Sergei Stanishev, com havia suggerit el Consell, i es van decantar per l’italià David Sassoli, la qual cosa ha deixat un desequilib­ri geogràfic amb l’Est absent dels nous càrrecs.

Per tot això, la presidenta del grup parlamenta­ri socialista, Iratxe García, no va avançar quin seria el seu vot en el ple del 16 de juliol, i es va centrar a criticar que s’hagués permès al grup de Visegrad vetar Frans Timmermans. “El nostre candidat ha estat descartat per defensar els valors de l’Estat de dret i de la Unió. Tinguin ben clar que nosaltres treballare­m amb més energia per fer que aquests valors es respectin”.

Per la seva banda, els liberals ho poden tenir més fàcil. El seu referent, Macron, va obtenir el que volia. En una sola jugada va tombar el procedimen­t dels Spitzenkan­didaten i va assegurar per a una francesa, Christine Lagarde, el BCE; i la família política va col·locar un dels seus, el belga Charles Michel, a dirigir el Consell Europeu.

En la seva intervenci­ó al Parlament, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, sabia que trepitjava terreny complicat. Va demanar col·laboració i el vot per a Von der Leyen. “Per primera vegada, hem aconseguit un equilibri de gènere perfecte en les posicions més importants. Espero que inspirarà el Parlament Europeu en les seves decisions”, va dir en la seva intervenci­ó inicial. Després, li va ploure una cascada de crítiques, a la qual no va voler respondre.

 ?? THIERRY MONASSE / GETTY ?? Ursula von der Leyen a l’arribada a la reunió que va mantenir ahir amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk
THIERRY MONASSE / GETTY Ursula von der Leyen a l’arribada a la reunió que va mantenir ahir amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain