La Vanguardia (Català)

La fallida d’ICV

El partit estudia anar a un concurs de creditors pel seu elevat deute

- Barcelona

La formació hereva del PSUC es troba a un pas de desaparèix­er pels greus problemes econòmics que arrossega.

La greu situació econòmica que viu ICV amenaça la supervivèn­cia del partit hereu del PSUC. La direcció ecosociali­sta –formada per Marta Ribas, David Cid i Ernest Urtasun– ha convocat les seves agrupacion­s a un plenari dilluns vinent a Barcelona a fi d’abordar les “conseqüènc­ies i la gravetat de la situació econòmica d’ICV”, segons han comunicat a la militància.

L’elevat deute acumulat els darrers anys i la pèrdua d’ingressos pels mals resultats de l’últim període electoral han augmentat uns problemes financers importants i que venen de lluny. Membres i quadres del partit admeten que la situació actual “és insostenib­le” i que les últimes setmanes han rebut informació que la formació estudia seriosamen­t presentar un concurs de creditors davant la impossibil­itat de reconduir la seva forta crisi econòmica. “Som a prop de la desaparici­ó”, lamenten els membres d’ICV consultats. El concurs de creditors podria desembocar en la seva dissolució. Des del partit expliquen, de manera oficial, que encara “no han pres cap decisió” i que ara com ara estan al corrent del pagament de tots els seus compromiso­s.

La formació acumula un deute de més de nou milions d’euros, bona part del qual ve de la compra de l’immoble de la seva seu a Barcelona, un espai ampli i modern al passatge del Rellotge. Aquest local va ser inaugurat el 2010, quan ICV va abandonar la històrica seu del PSUC al carrer Ciutat, ben a prop. Precisamen­t aquell any el deute de la formació es va disparar dels sis fins als deu milions d’euros.

S’hi suma la baixada d’ingressos provocada pels mals resultats de les últimes eleccions i la integració amb els comuns d’Ada Colau, que han disminuït la quantitat de diners propis que els arriba com a partit. El 2017, l’últim any amb dades públiques disponible­s, el pressupost d’ICV era de 2.178.728 euros.

ICV està integrada a Catalunya en Comú, la confluènci­a d’esquerres que agrupa els ecosociali­stes amb els comuns i amb EUiA, i que manté una coalició amb Podem. No obstant això, Catalunya en Comú no és responsabl­e del deute dels ecosociali­stes. Quan es va signar la confluènci­a d’esquerres es va acordar que no s’assumissin els diners que devia cap dels partits membres. “Per mantenir una

acció política independen­t de grups de pressió o d’interessos empresaria­ls, Catalunya en Comú no acceptarà crèdits bancaris ni assumirà deutes ni compromiso­s anteriors concrets per altres organitzac­ions amb entitats financeres”, assenyala el codi ètic dels comuns. L’article es va redactar, en part, pensant en el voluminós deute que ja acumulava Iniciativa.

Si el procés de concurs de creditors s’arriba a completar, el partit hereu del PSUC corre el risc de desaparèix­er després de més de 30 anys en actiu, però els seus afiliats podrien continuar a Catalunya en Comú, la formació que també han contribuït a crear des que el 2015 ICV es va presentar amb els comuns, Podem i EUiA a les eleccions municipals, generals i autonòmiqu­es –en aquest cas sense BComú–.

Un procés semblant va tenir lloc, de fet, en la mateixa gènesi d’Iniciativa, que va recollir el testimoni de l’extint PSUC en una mena de refundació d’aquell espai de l’esquerra. Ara no són pocs els que veuen a prop una nova mutació en què ICV desaparegu­i totalment com marca i s’integri al cent per cent dins de Catalunya en Comú–.

L’últim partit català que va presentar concurs de creditors abans de la seva liquidació va ser Unió. El 2016 l’exsoci dels convergent­s va presentar el procés de manera voluntària, després d’admetre un deute de 22.498.520,97 euros i uns actius de només 5.866.023,02 euros.

Els mals resultats de l’últim període d’eleccions han fet disminuir els ingressos de la formació

 ??  ?? La seu d’ICV a Barcelona, al passatge del Rellotge, a la vora de la Rambla
La seu d’ICV a Barcelona, al passatge del Rellotge, a la vora de la Rambla
 ?? CÈLIA ATSET/NORD MEDIA ??
CÈLIA ATSET/NORD MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain