La Vanguardia (Català)

Urnes com a solució

El president de la CEOE al·ludeix a les millors expectativ­es de les enquestes

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El nou president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha plantejat la possibilit­at de convocar noves eleccions per aclarir el panorama polític i evitar així la formació d’un govern inestable.

Val més portar la incertesa política fins a finals d’any i fins i tot tornar a posar les urnes que un govern inestable i allunyat de la moderació. Aquesta és l’anàlisi que va exposar ahir el president de la CEOE, Antonio Garamendi. “Potser és millor esperar al novembre i tenir un país més tranquil”, va plantejar Garamendi al final de la primera assemblea general de la patronal després que agafés el relleu de Juan Rosell a finals de l’any passat.

Garamendi es desdiu així de les seves pròpies paraules dites en ocasions anteriors i del recent pronunciam­ent del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, partidari de constituir un govern com més aviat millor i que s’aprovin pressupost­os.

El líder empresaria­l, que al cap de poc de conèixer-se els resultats del 28-A, es va decantar per una aliança entre el PSOE i Ciutadans, va recórrer ahir a les últimes enquestes per obrir la porta a l’opció d’una repetició de les eleccions generals. “Es poden donar altres resultats que consolidin més escons a alguns partits i possibleme­nt es guanyi més estabilita­t”, va apuntar. El sondeig del CIS, publicat dimecres, estimava per als socialiste­s el 40% dels vots, davant el 15,8% de Ciutadans. Al PP i Podem els atribueixe­n un 13,7% i un 12%, respectiva­ment.

En el seu discurs de cloenda davant gairebé 300 delegats, Garamendi va posar l’accent en la necessitat de tenir un Executiu estable. “Estem demanant responsabi­litat, estabilita­t i moderació. Els espanyols han votat moderació i l’economia necessita estabilita­t”, va insistir. També va aprofitar per exigir un marc regulatori “estable i homogeni per a totes les empreses”, inclosos sectors regulats com l’elèctric.

A més d’aprovar els comptes anuals, l’assemblea va defensar canvis als estatuts, entre els quals destaca la decisió del nombre màxim de vicepresid­ències, que passaran de cinc a deu. Aquesta ampliació busca facilitar l’entrada de més dones a la cúpula de la CEOE i avançar cap a la paritat, una de les línies bàsiques assenyalad­es per Garamendi quan va arribar a la presidènci­a de la patronal.

Tot i això, el líder de l’organitzac­ió empresaria­l va decidir no revelar el nom dels que compartira­n les vicepresid­ències amb Gerardo Cuerva (Cepyme), Pilar González Frutos (Unespa), Salvador Navarro (Confederac­ió Empresaria­l de la Comunitat Valenciana), Juan Pablo Lázaro (CEIM) i Josep SánchezLli­bre (Foment). Segons va explicar Garamendi, els nomenament­s s’aprovaran el setembre vinent, així que els hagi abordat amb el comitè executiu i la junta directiva.

El president de la CEOE va evitar així mateix confirmar o desmentir el fitxatge de l’exministra de Treball popular Fátima Báñez. “Avui no toca”, va declarar Antonio Garamendi davant la premsa, mentre va demanar d’esperar passat l’estiu.

El president de la patronal evita confirmar el fitxatge de l’exministra Fátima Báñez

 ?? ZIPI / EFE ?? Antonio Garamendi, ahir durant la celebració de l’assemblea general de la CEOE a Madrid
ZIPI / EFE Antonio Garamendi, ahir durant la celebració de l’assemblea general de la CEOE a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain