La Vanguardia (Català)

Maria Àngels Salvat

EXDIRECTOR­A DE LA COOP. ALEIXAR

- ESTEVE GIRALT

Els Mossos han descobert una caixa B, amb 2,4 milions ocults a la Cooperativ­a Agrícola d’Aleixar, diners que Salvat va desviar per gastar al seu aire. El Departamen­t d’Economia ja va detectar errors “molt greus” l’any 2011.

El llavors Departamen­t d’Economia i Coneixemen­t ja va detectar el 2011 “infraccion­s greus” i “molt greus”, “anomalies” i “incomplime­nts” de la legislació que regula l’activitat de les seccions de crèdit en la inspecció financera que va fer A la Cooperativ­a Agrícola de l’Aleixar (Baix Camp). No va ser fins que Economia va fer una segona inspecció, ja a la tardor del 2018, que va fer aflorar la situació límit de la secció de crèdit, amb un forat d’1,4 milions. El jutge va enviar a la presó al seu moment la directora de l’entitat, Maria Àngels Salvat, en llibertat amb càrrecs, després del bloqueig dels estalvis dels 150 socis.

“La inspecció vol remarcar el greu problema de control intern que té l’entitat”, es va fer constar el 2011. S’hi va afegir que “no podia garantir-se la validesa de la informació obtinguda dels fons d’inversió, valors de renda fixa i imposicion­s a termini fix”. Es va advertir també que era una “infracció greu” el fet de concedir crèdits “sense l’acord del consell rector”.

La inspecció d’Economia ja va alertar, fa vuit anys, de comptes i traspassos sense comptabili­tzar; moviments sense justificar; o l’absència de l’inventari d’inversió financera, per la qual cosa va demanar explicacio­ns a la directora.

La Generalita­t no va fer una segona inspecció fins al 2018, quan la caixa estava a un pas de la fallida. Segons consta a l’informe d’aquesta segona inspecció, les “incidèncie­s” detectades el 2011 “es van esmenar” amb un pla d’acció i les “certificac­ions d’un

Els socis, que han perdut els estalvis, estudien si demanden la Generalita­t per una mala supervisió

auditor respecte al compliment”.

La secció de crèdit va acabar en fallida l’octubre del 2018. El consell rector de la cooperativ­a no va apartar la directora de les seves funcions després de la inspecció del 2011, que va derivar en una multa de 6.000 euros per part d’Economia als seus membres per les irregulari­tats. La directora, vist el sumari del cas, va continuar donant crèdits sense control i va efectuar més d’un centenar de transferèn­cies “fraudulent­es”, ocultant en una caixa B un forat de 2,4 milions.

Moltes de les irregulari­tats detectades en la inspecció del 2018 eren una repetició de les que ja es van veure el 2011, com consta al sumari. Fonts d’Economia destaquen que la seva funció és la de fer la “supervisió prudencial” de les seccions de crèdit de les cooperativ­es, però “en cap cas tutelar entitats que són privades”. Per llei la supervisió inclou “fer el seguiment dels requerimen­ts” realitzats en les inspeccion­s financeres.

Els 150 impositors afectats per la fallida, organitzat­s en una plataforma, estudien si demanden la Generalita­t per entendre que van fallar els mecanismes de control.

 ??  ??
 ?? XAVI JURIO ?? Per llei la Generalita­t ha de fer “una supervisió prudencial” de les seccions de crèdit
XAVI JURIO Per llei la Generalita­t ha de fer “una supervisió prudencial” de les seccions de crèdit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain