La Vanguardia (Català)

Carrie Lam

CAP DE L’EXECUTIU A HONG KONG

-

Dotze persones han estat detingudes després de l’assalt al Parlament de Hong Kong. S’espera que els arrestos augmentin atès que s’ha donat ordre de recollir milers d’objectes que serveixen per imputar els manifestan­ts de diferents delictes.

Poques hores després que finalitzes­sin els violents aldarulls que dilluns van sacsejar Hong Kong, inclosa la presa per unes hores del Parlament local, s’ha registrat la primera ronda de detencions. S’espera que el nombre augmenti durant els propers dies després que Pequín anunciés la decisió d’investigar com més aviat millor els “delinqüent­s violents”.

El primer en ser capturat va ser un jove de 31 anys anomenat Poon, acusat de forçar l’entrada al Parlament i provocar danys al seu interior. El sospitós, conegut com “el pintor de Mong Kok” pel seu paper en aquest barri durant la revolució dels paraigües del 2014, també va ser detingut el 21 de juny per enfrontar-se a la policia i per participar al setge al quarter general de la Policia, en el qual es van llançar ous contra la façana.

Deu persones més van ser arrestades per participar en els incidents en els quals un grup de manifestan­ts van provar d’impedir, a primera hora de dilluns, la cerimònia d’hissat de bandera amb el qual es commemorav­a el 22è aniversari del retorn d’aquesta excolònia britànica a sobirania xinesa. Entre els delictes que se’ls imputa hi ha la tinença il·legal d’armes, reunió il·legal i assalt i obstrucció a la policia. També està sota custòdia el conductor d’una furgoneta de repartimen­t llogada per lliurar cascos, ulleres de plàstic, màscares o guants als manifestan­ts. En total, 12 detinguts d’entre 14 i 36 anys.

Els arrestos són l’avantsala del que està per arribar. Segons el South China Morning Post, fa dos dies que els agents dels departamen­ts d’identifica­ció i de lluita contra la delinqüènc­ia organitzad­a i les tríades prenen mostres d’empremtes dactilars i d’ADN dels manifestan­ts que van vandalitza­r l’hemicicle. “S’han recollit milers d’objectes que serveixen de prova, inclosos cascos, màscares o barres de ferro”, van indicar al diari. Entre les acusacions que podrien afrontar els detinguts hi ha la violació de domicili, robatori, dany criminal o l’organitzac­ió de disturbis, el càrrec més temut, que porta penes de fins a deu anys entre reixes.

L’assalt al Parlament podria suposar un abans i un després en l’evolució d’un moviment fins fa poc pacífic. A més de continuar demanant la retirada del projecte de llei d’extradició que va desencaden­ar les protestes (ara suspès), els manifestan­ts demanen la dimissió de la cap de l’executiu, Carrie Lam, la llibertat sense càrrecs dels detinguts durant els dies previs o la reforma del sistema electoral per fer-ho més democràtic. Ja hi ha programade­s noves manifestac­ions per als propers dies.

El cas de Hong Kong ha traspassat fronteres fins a sumir el Regne Unit i la Xina en un greu conflicte diplomàtic. Mentre que el ministre d’Exteriors i candidat a premier, Jeremy Hunt, va advertir Pequín que ha de respectar l’acord firmat amb ells que garanteix a Hong Kong més drets i llibertats a la seva excolònia fins al 2047, la Xina exigeix a Londres que no s’immisceixi en els seus afers interns i que no sigui “hipòcrita”, ja que sota el seu mandat els hongkongue­sos tampoc no gaudien d’un sistema democràtic.

El càrrec d’organitzac­ió de disturbis pot portar fins a deu anys de presó

 ??  ??
 ?? VINCENT YU / AP ?? Alguns dels joves que participen en les manifestac­ions dels últims dies
VINCENT YU / AP Alguns dels joves que participen en les manifestac­ions dels últims dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain