La Vanguardia (Català)

Desenes d’emigrants naufraguen davant les costes de Tunísia

- Reuters

Desenes d’emigrants africans van naufragar ahir davant les costes de Tunísia quan l’embarcació en la qual viatjaven va bolcar, segons una informació difosa per la Mitja Lluna Roja. Mongi Slim, representa­nt d’aquesta institució a la localitat de Zarzis, a la costa tunisiana, va informar de l’existència de quatre superviven­ts, un dels quals va morir hores després a l’hospital. Una font del govern tunisià va explicar que l’embarcació havia partit de la localitat de Zuwara, a Líbia, amb desenes d’africans a bord.

Uns altres 65 emigrants amb destinació a Europa procedents de Líbia van naufragar el mes de maig passat davant les costes tunisianes. La costa oest de Líbia és un dels principals punts de partida d’emigrants africans per arribar a les costes europees. Malgrat que la guerra civil a Líbia ha fet les coses més difícils, membres d’organitzac­ions humanitàri­es han advertit que la guerra pot incentivar els desplaçame­nts.

Dimecres, un avió va bombardeja­r un centre de detenció de refugiats als afores de Trípoli, a Tajoura, deixant almenys 44 morts. El Govern libi va acusar del bombardeig les forces del general Khalifa Hafter, amb més recursos aeris. Tot i això, testimonis del que va passar al camp de refugiats van assenyalar que també els guàrdies del camp van disparar contra els refugiats que intentaven fugir. Ahir, 300 migrants estaven retinguts al mateix centre de detenció, situació que va ser denunciada per l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM).

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es va reunir dimecres a la nit per intentar consensuar una declaració contra el que qualifique­n obertament de “crim de guerra”. Tot i això, aquest consens no va ser possible. L’ONU ha expressat la seva inquietud per la sort de milers d’africans que estan retinguts a Liba, escenari d’una guerra civil entre les forces d’Haftar i el Govern d’Unitat Nacional (GAN), reconegut per l’ONU. Trípoli, a mans governamen­tals, és en aquests moments objecte d’atacs per part de les forces d’Haftar. La destinació de la major part de les embarcacio­ns que surten de forma clandestin­a des de Líbia és el sud d’Itàlia, en particular la costa Siciliana i algunes de les illes que l’envolten, com Lampedusa.

Matteo Salvini, al capdavant del Ministeri de l’Interior italià, utilitza aquests fets com a mecanisme de disputa electoral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain