La Vanguardia (Català)

Putin confirma Itàlia com l’interlocut­or amb la Unió Europea

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El mandatari rus es va reunir també amb el papa Francesc, amb qui va parlar de Síria, Ucraïna i Veneçuela

Roma blindada, les comunicaci­ons punxades, tot paralitzat amb les màximes mesures de seguretat per un comboi de trenta cotxes. Ahir a Roma es notava que hi havia un convidat especial, gens incòmode per a l’actual Govern populista italià. El president rus Vladìmir Putin va protagonit­zar ahir una visita llampec de deu hores per consolidar les relacions comercials amb un important soci a la UE, i que, des de l’arribada del Govern del Moviment 5 Estrelles i la Lliga, mira més que mai cap a Moscou.

En una roda de premsa conjunta, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va confirmar l’“excel·lent estat de les relacions” entre Itàlia i Rússia malgrat el “deterioram­ent de la relació entre Rússia i la UE per les sancions”. Putin, visiblemen­t satisfet, va agrair especialme­nt a Itàlia el seu paper com a interlocut­or amb Brussel·les per millorar les relacions amb el Kremlin. “Itàlia treballa per superar aquest estat de relacions que no fa bé ni a Rússia ni a la UE”, va subratllar somrient el premier italià. Preguntat pel nou equip a la UE, especialme­nt per la candidata a presidir la Comissió, Ursula von der Leyen –crítica amb Moscou–, Putin es va negar a fer valoracion­s personals i només va dir que espera que afavoreixi el diàleg. “No depèn de Rússia, estem disposats a recórrer la nostra part del camí”, va subratllar.

Putin, que al Vaticà ja és conegut per la seva poca puntualita­t, va començar la jornada a Roma arribant una hora tard a l’audiència amb el papa Francesc. Era la tercera vegada que el papa argentí el rebia en audiència. A la primera reunió, el 2013, va arribar 50 minuts tard, i a la segona, el 2015, una hora.

Això és un fet gens habitual entre els mandataris que es troben amb un Pontífex. Tot i això, el mandatari rus va sortir content de la trobada, que va durar 55 minuts. Davant dels reporters va dir que va ser una xerrada “molt substancio­sa i interessan­t”, i va agrair a Francesc el temps que li havia dedicat.

El Vaticà, en una nota esquifida, va revelar que a la xerrada van abordar la situació de Síria, Ucraïna i Veneçuela. A l’última trobada, fa quatre anys, Francesc va apressar Putin a realitzar un “esforç sincer” per aconseguir la pau a Ucraïna, cosa que potser li va recordar ahir. La situació a Ucraïna era un dels temes candents de la trobada, perquè avui els líders de l’Església catòlica ucraïnesa comencen dos dies de reunions per abordar diversos problemes a l’antiga Unió Soviètica.

Un altre dels temes que els vaticanist­es esperaven que es tractés, era un possible viatge papal a Moscou. Francesc, atent a les perifèries del catolicism­e, en té moltes ganes.

Cap papa no ha trepitjat mai aquest país, però Francesc fa esforços per aconseguir-ho, com va denotar la històrica reunió amb el patriarca de l’Església russa, Ciril I, al neutral aeroport de l’Havana.

Mai, des del cisma de 1054, no hi havia hagut un acostament d’aquest tipus. Però fa un mes, el bisbe metropolit­à Hilarió, encarregat dels afers exteriors del patriarcat ortodox de Moscou, ja avançava que no estaria a l’ordre del dia. El comunicat del Vaticà només afirmava que van parlar de “qüestions rellevants per a la vida” de l’Església catòlica a Rússia. Des de la seva trobada amb Ciril, Francesc ha viatjat a altres països de majoria ortodoxa.

Abans que Putin marxés a Moscou, el viatge es va tancar amb un sopar de treball ofert per Conte en el qual hi van ser presents els vice-primer ministres Luigi Di Maio i Matteo Salvini. Putin no va voler perdre l’oportunita­t de saludar al seu bon amic Silvio Berlusconi que, segons mitjans italians, l’esperava en una sala de l’aeroport.

 ?? ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE / EFE ?? Putin i Francesc van intercanvi­ar obsequis al Vaticà
ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE / EFE Putin i Francesc van intercanvi­ar obsequis al Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain