La Vanguardia (Català)

Kíev veta els observador­s europeus en les eleccions

Ucraïna, molesta pel retorn dels russos al Consell d’Europa

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

“Els russos no serien observador­s, sinó agents de la guerra híbrida de Putin”, assegura Parubi

La readmissió de Rússia en l’Assemblea Parlamentà­ria del Consell d’Europa (APCE) el mes passat ha desfermat una crisi entre Ucraïna i el Consell d’Europa. La Rada, el parlament ucraïnès, està retirant les invitacion­s que havia cursat als parlamenta­ris europeus perquè participes­sin com observador­s en les eleccions parlamentà­ries d’aquest mes. D’aquesta forma, Ucraïna evita que hi hagi diputats russos a la missió d’observador­s.

El rebuig va ser formalitza­t per Andri Parubi, president de la Rada Suprema de Kíev (el Parlament unicameral ucraïnès) després de rebre una recomanaci­ó de la Comissió d’Exteriors de la Cambra. Va comunicar per carta a la presidenta de l’APCE, Liliane Maury-Pasquier que els observador­s europeus no seran benvinguts a Ucraïna el proper 21 de juliol. “No hi pot haver cap representa­nt d’un país agressor, Rússia, entre els observador­s internacio­nals, ja que no seran observador­s, sinó agents de la guerra híbrida de Putin”, va dir Parubi dimarts passat en un comunicat. Segons el polític ucraïnès, “no és acceptable cap tipus d’influència de Rússia en les eleccions”.

L’APCE va retirar els drets de vot a la delegació russa el 2014 després de l’annexió de la península ucraïnesa de Crimea, la qual cosa va provocar una crisi institucio­nal entre Moscou i aquest organisme encarregat sobretot de monitorar el compromís dels països europeus amb els drets humans i la democràcia. Rússia va respondre el 2016 negantse a participar en els treballs de l’Assemblea i el 2017 va deixar de complir amb les seves obligacion­s financeres.

Però aquest any ha decidit que és millor tenir Rússia dins que fora. Els ministres d’Exteriors de l’organitzac­ió van arribar a un compromís al maig, i el passat 25 de juny una votació de la Cambra en va formalitza­r la tornada. Ucraïna va intentar bloquejar-ho, i va comptar amb el suport de Geòrgia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia i Eslovàquia. Tot i això, amb 118 vots a favor i 62 en contra, l’APCE va decidir que Rússia havia de tornar a participar. La decisió de Parubi va rebre ahir el suport del Govern a través de la portaveu d’Exteriors, Ekaterina Zelenko, que va assenyalar que no és una obligació de la Rada convidar els observador­s europeus.

Per a Maury-Pasquier, tot i això, del que es tracta aquí és més d’una obligació moral. “Ucraïna, com a membre del Consell d’Europa, es troba sota el procedimen­t de supervisió de l’Assemblea i té el compromís de convidar-la a observar les eleccions presidenci­als i parlamentà­ries”.

Va argumentar Zelenko que “abans hi havia una relació amistosa entre la Rada i l’Assemblea, una cosa que actualment no pot descriure’s així”. I va subratllar que la “confiança” i el “respecte mutu” s’han trencat. A més, va recordar que “al Consell d’Europa, només hi ha dos òrgans les decisions dels quals són vinculants: el Comitè de Ministres i el Tribunal Europeu de Drets Humans. L’APCE és un ens assessor”.

Creat el 1949 i amb seu a Estrasburg (França), el Consell d’Europa agrupa 47 països entorn dels principis essencials de la defensa dels drets humans i la democràcia, el màxim àrbitre del qual per a la seva aplicació és el Tribunal Europeu de Drets Humans. Després del final de l’URSS, es va iniciar l’adhesió al Consell dels països de l’est d’Europa. Ucraïna va ingressar el novembre del 1995 i Rússia, el febrer del 1996. Com a protesta a la readmissió de Rússia la delegació ucraïnesa va abandonar la sessió de l’Assemblea Parlamentà­ria del juny passat i actualment sospesa si abandona la seva participac­ió, encara que només sigui de forma temporal.

 ?? LUCIANO DEL CASTILLO / EFE ?? Un grup d’ucraïnesos protesta a Roma per la visita de Vladímir Putin
LUCIANO DEL CASTILLO / EFE Un grup d’ucraïnesos protesta a Roma per la visita de Vladímir Putin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain