La Vanguardia (Català)

Fricció diplomàtic­a entre Espanya i el Regne Unit per un petrolier

Madrid diu que la força britànica va assaltar el vaixell en aigües espanyoles

-

El govern espanyol està estudiant la possibilit­at de demanar explicacio­ns al Regne Unit per una operació duta a terme en aigües de l’Estret de Gibraltar per efectius britànics. El Ministeri d’Afers Exteriors, que dirigeix Josep Borrell en funcions, reconeix que va ser informat de l’operació, però que tot i això entén que no es va fer en zona portuària (les úniques aigües britànique­s a l’entendre de l’administra­ció de Madrid) sinó en aigües territoria­ls espanyoles.

Fonts governamen­tals a la capital espanyola van assenyalar que s’estan analitzant les circumstàn­cies en què es va produir aquest assalt per si tingués alguna conseqüènc­ia des del punt de vista de la sobirania, ja que l’operació s’ha produït en aigües que Espanya considera pròpies. De fet, embarcacio­ns de la Guàrdia Civil del mar estan assegurant el perímetre naval entorn del vaixell immobilitz­at pel Regne Unit. “Estem veient de quina manera afecta la nostra sobirania en la mesura que s’ha produït en unes aigües la sobirania de les quals entenem que és d’Espanya”, va dir Borrell a la seu del ministeri.

El desencaden­ant d’aquest malestar aflorat pel Govern de Pedro Sánchez ha estat l’operació d’unitats especials dels marines britànics en la qual es va abordar ahir el petrolier Grace 1 en compliment de l’embargamen­t de la Unió Europea a Síria.

El vaixell anava carregat amb cru iranià. Fonts britànique­s van assenyalar que la informació disponible indica que la destinació de la càrrega era la refineria Baniyas, a Síria. Una cosa que les sancions decretades per la Unió Europea des del 2011, i recentment ampliades fins al 2020, prohibeixe­n expressame­nt. Sembla, tot i això, que en aquest cas la informació i la sol·licitud de bloqueig hauria procedit dels Estats Units.

La reacció iraniana no es va fer esperar i ahir mateix van declarar que es tractava d’una acció il·legal, mentre la diplomàcia persa convocava l’ambaixador britànic a Teheran per demanar-li explicacio­ns

El ‘Grace 1’ transporta cru iranià amb destinació a Síria, fet que contravé les sancions de la UE

sobre l’operació de les forces d’assalt de la Royal Navy a Gibraltar.

Aquesta sobtada escalada de tensió diplomàtic­a es produeix just en un moment en què el Regne Unit, França i Alemanya proven de salvar tant sí com no que l’Iran abandoni l’anomenat tractat nuclear encaminat a què el Govern de Teheran utilitzi únicament l’energia atòmica amb finalitats civils i deixi en un calaix el seu programa armamentís­tic com fa fins ara. Però aquesta situació és tremendame­nt inestable ja que el més poderós dels països signants de l’esmentat acord, Estats Units, s’ha retirat del pacte i fins i tot ha endurit les sancions contra l’Iran. El règim islàmic es lamenta davant les altres potències occidental­s que es veu abocat a saltar-se les restriccio­ns referides a l’urani enriquit si no hi ha mesures de compensaci­ó, que no semblen estar en l’horitzó ara mateix.

En aquest context, s’ha produït la immobilitz­ació del petrolier Grace 1. El Govern de Teheran és un dels protectors del president sirià Baixar al-Assad. Fonts gibraltare­nyes no aclarien ahir d’on procedia exactament el vaixell i, en cas de fer-ho des de l’Iran, sorgia el dubte de per què no havia creuat el mar Roig i havia travessat el canal de Suez per arribar a ports sirians i havia envoltat l’Àfrica.

 ?? JON NAZCA / REUTERS ?? El petrolier Grace 1, fondejat en aigües de l’Estret, i al seu costat una embarcació de la Royal Navy
JON NAZCA / REUTERS El petrolier Grace 1, fondejat en aigües de l’Estret, i al seu costat una embarcació de la Royal Navy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain