La Vanguardia (Català)

Cops d’efecte a Vallecas

Els liberals i la ultradreta s’esforcen a remarcar la seva hostilitat

- ASIER MARTIARENA Madrid

Jornada de miratges, la viscuda ahir a la Comunitat de Madrid, en què res no va anar com havia d’anar. PP, Cs i Vox van participar en una reunió conjunta a l’Assemblea regional, amb seu a Vallecas, i van oferir una foto que bé podia simular el cessament de les hostilitat­s creuades i un principi d’acord per a la investidur­a d’un candidat del bloc de dretes. Però res més allunyat de la realitat. La instantàni­a va ser per obligació i no per voluntat pròpia, ja que tant Isabel Díaz Ayuso com Ignacio Aguado i Rocío Monasterio estaven

comminats a participar en la primera junta de portaveus com a inici formal de la legislatur­a. Res més.

Al final, però, el portaveu de Cs va prendre la paraula amb un missatge innovador. Després de publicitar un “considerab­le avenç” de les seves negociacio­ns amb el PP, Aguado confirmava la predisposi­ció a “asseure’s amb Vox” en el que semblava una concessió al seu soci potencial perquè rebaixés el veto existent. Però les esperances d’un pacte s’esvaïen gairebé tot seguit quan explicava que aquesta hipotètica reunió només tindria com a ordre del dia un punt: “Explicar a la formació d’ultradreta el programa de Govern que pacti en exclusiva amb el PP”. La cirereta arribava en forma d’advertènci­a remarcant que seria una “irresponsa­bilitat” que Vox el “bloquegés”.

L’oferiment li va saber molt greu a Rocío Monasterio, que va desfilar davant els periodiste­s per denunciar que des de Cs els tracten “com a empestats”. Per això va tornar a recordar que el desbloquei­g polític passa exclusivam­ent per firmar “un paper comú”. D’igual a igual. I, per si a la formació taronja hi hagués intents d’emmascarar el pacte, va recordar a Aguado les seves línies vermelles: “Baixada d’impostos, llibertat educativa i compliment de la legalitat en matèria d’immigració”, el punt de més fricció. “Estem disposats reunir-nos les vegades que calgui. Serem aquí tot l’estiu”, va dir. Mentrestan­t, la presidenci­able Isabel Díaz Ayuso va avançar que anirà a la investidur­a del 10 de juliol encara que només tingui el suport de Cs.

Per si algú pogués pensar que era un gest de cara a la galeria, només cal mirar a l’Ajuntament de la capital, on Vox ja ha complert amb la seva amenaça. Després de donar un marge de 20 dies per negociar com s’havia de reconfigur­ar el govern de PP i Cs per donar-los un espai a la sala de màquines, ha donat per liquidades les negociacio­ns. D’aquesta manera, Vox passa a l’oposició i els de Casado i Rivera hauran de governar en minoria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain