La Vanguardia (Català)

Torra, sobre els llaços, al TSJC: “Sí, vaig desobeir”

El president considera il·legal l’ordre de la Junta Electoral

- Barcelona

“Sí, vaig desobeir, perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania en defensa dels drets humans”. El president de la Generalita­t, Quim Torra, va defensar la seva posició política amb aquestes paraules en la seva declaració el 15 de maig al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on va comparèixe­r acusat d’un presumpte delicte de desobedièn­cia per no haver retirat a temps la pancarta amb un llaç groc i el missatge “Llibertat presos polítics i exiliats”, com li havia requerit la Junta Electoral Central (JEC) les setmanes prèvies als comicis del 28-A.

“Com a president em dec a l’interès general, a la defensa dels drets fonamental­s i la llibertat d’expressió dels catalans, que en aquell moment s’expressava amb una pancarta amb el llaç groc”, va prosseguir Torra en una declaració de poc menys de 45 minuts davant el jutge Carlos Ramos divulgada per TV3 i en què va censurar la naturalesa del procedimen­t.

Malgrat que va admetre que va tenir coneixemen­t de la resolució de la Junta Electoral Central que considerav­a aquests símbols “partidiste­s” i l’instava a retirar llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalita­t, va al·legar que considerav­a que era una ordre “manifestam­ent il·legal dictada per un òrgan que en absolut era competent ni tenia una autoritat superior a mi”.

Torra va invocar així la seva indefensió davant la denúncia. A parer seu, la JEC “no era l’òrgan competent”, sinó que incumbia a la Junta Electoral de Zona de Barcelona. A més, va explicitar que la Generalita­t va lliurar en les seves al·legacions un document amb 135 folis amb la relació d’immobles públics. “Es manifestav­a la impossibil­itat absoluta de tirar endavant una ordre com aquesta”, va justificar responent a la Fiscalia i la defensa –no va respondre a l’acusació popular de Vox–.

“Si arribava a complir aquesta ordre completame­nt nul·la corria el risc de prevaricar. El que pretenia la JEC era asseure’m davant el TSJC o bé per desobedièn­cia o bé per prevaricac­ió”, va retreure Torra en una declaració molt contundent contra la JEC, en què va qualificar la denúncia d’“operació” dels dos vocals designats per PP i Cs.

En tot cas, el president de la Generalita­t va assumir tota la responsabi­litat, després de provar d’esquivar el requerimen­t canviant la pancarta del llaç groc per una altra d’exactament igual amb el llaç blanc ratllat amb una franja vermella –que després tornaria a substituir per una tercera que deia “Llibertat d’expressió i opinió”–. “Totes les decisions que es van prendre van ser meves. En vaig ser i me’n sento el responsabl­e”, va admetre Quim Torra.

El jutge d’instrucció en una interlocut­òria del 27 de juny ja va deixar la causa a un pas del judici en concloure que el president Torra “va persistir en la desobedièn­cia” malgrat que estava perfectame­nt capacitat per complir la resolució de la JEC. Un mandat que el magistrat va qualificar de “clar, concret i terminant”, alhora que afirmava que “l’únic organisme competent per resoldre les queixes electorals relatives a Catalunya és la JEC”.

El delicte de desobedièn­cia, més enllà de multes, pot comportar penes de sis mesos a dos anys d’inhabilita­ció per a càrrec públic. De fet, aquest va ser el delicte pel qual va ser condemnat l’expresiden­t Artur Mas i les exconselle­res Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Torra amb la seva dona sortint del tribunal
CÉSAR RANGEL Torra amb la seva dona sortint del tribunal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain