La Vanguardia (Català)

El Papa accepta la renúncia del nunci apostòlic a Espanya

- Ciutat del Vaticà. Correspons­al ANNA BUJ

El papa Francesc ha acceptat la renúncia del fins ara nunci apostòlic a Espanya i Andorra, Renzo Fratini. El prelat la va presentar el 25 d’abril, quan va fer 75 anys, l’edat de jubilació que estipula el Dret Canònic. El que havia de ser un procedimen­t habitual s’ha vist tacat per la tempesta al voltant de Fratini, les declaracio­ns del qual sobre l’exhumació de les restes de Franco han aixecat una forta polèmica.

Després de deu anys com a ambaixador del Vaticà, Fratini va voler acomiadar-se amb una entrevista a Europa Press en què va qüestionar les intencions de l’Executiu espanyol d’exhumar el dictador, i va afirmar que “han ressuscita­t Franco”. Això va provocar la ira del Govern, que ahir va traslladar a la Santa Seu, a través de l’ambaixador­a Carmen Peña, la seva queixa al secretari vaticà de Relacions amb els Estats del Vaticà, Paul Gallagher. Peña li va lliurar una carta de la vicepresid­enta en funcions, Carmen Calvo, acompanyad­a d’una nota formal de protesta.

“Creiem que s’ha trencat la neutralita­t amb què les legacions diplomàtiq­ues han d’actuar”, va lamentar Calvo. “Esperem que el Vaticà la contesti”, va puntualitz­ar també el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell.

El Vaticà va anunciar l’acceptació de la renúncia del nunci a través del seu butlletí diari, com fa amb totes les renúncies i nomenament­s. El portaveu de la Santa Seu, Alessandro Gisotti, va subratllar a La Vanguardia que el Papa no ha acceptat la renúncia de Fratini per la polèmica sobre Franco, sinó per haver assolit el límit d’edat de 75 anys. Francesc encara no ha designat el nou ambaixador a Espanya i Andorra.

La posició oficial que ha mantingut la Santa Seu sobre aquest cas sempre ha estat de neutralita­t, i fins i tot el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, va escriure una carta a la vicepresid­enta per reiterar que no s’oposen a l’exhumació de Franco. En la missiva Parolin, número dos del Papa, recordava a l’abat del Valle de los Caídos que té el deure cívic d’“observar plenament l’ordenació”, així com de “respectar les autoritats civils”.

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Renzo Fratini en una imatge presa al juny
EDUARDO PARRA / EP Renzo Fratini en una imatge presa al juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain