La Vanguardia (Català)

JxCat recela de la proposta d’ERC “si no respecta els valors de l’1-O”

- Barcelona

JxCat va respondre amb recel a la proposta de pacte de claredat llançada pel president del Parlament, Roger Torrent, a Madrid. En la guerra de conceptes i pantalles, els postconver­gents van manifestar reserves a la idea ahir verbalitza­da per ERC. “Si aquesta proposta reconeix el dret d’autodeterm­inació, perfecte, aquí serem”, va exposar d’una banda el seu portaveu parlamenta­ri, Albert Batet, que va evitar una adhesió completa: “Tot el que no respecti els valors de l’1-O és un retrocés, aquí no ens trobaran”, va advertir immediatam­ent.

JxCat situa el dret a l’autodeterm­inació al centre del debat. “S’ha de reconèixer”, insistia Batet perquè la seva formació considerés qualsevol proposta. “I garantir els drets i llibertats, però avui encara s’hi posen obstacles”, afegia.

En tot cas, el portaveu postconver­gent, que va admetre com a “evident” que qualsevol solució al conflicte territoria­l català passa per l’acord, va afirmar que a JxCat no li fa “por” negociar. “Nosaltres érem a la taula, no vam ser els que ens vam aixecar”, va recordar.

En una nítida voluntat de “preservar la majoria independen­tista del Parlament”, Batet també va descartar qualsevol temptació d’avançar les eleccions a Catalunya. “El Govern no ha arribat ni a la meitat de la legislatur­a, és evident que un avançament electoral seria un retrocés perquè no respectari­a els valors de l’1-O ni preservari­a la majoria del 21-D”, va justificar esborrant del mapa la casella electoral com a resposta a la futura sentència del judici del procés.

Batet, juntament amb els també diputats Eduard Pujol i Gemma Geis, es va reunir ahir amb el president de la Generalita­t, Quim Torra, en el marc de la ronda de contactes que el cap de l’Executiu català manté amb partits i entitats per consensuar, precisamen­t, una resposta a la decisió del Tribunal Suprem. Sense ser gaire precisos, els postconver­gents es van limitar a demanar que es tracti d’una resposta “unitària, transversa­l” i que “no sigui improvisad­a”. “Entre tots, partits i entitats civils, hem de trobar els espais per respondre amb justícia a la injustícia”, va afegir.

Aquest mateix dijous Torra va intensific­ar la seva ronda i es va citar al Palau de la Generalita­t amb l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI), l’associació de castellano­parlants independen­tistes Súmate i la patronal Pimec. Anteriorme­nt, el president ja s’havia reunit amb ERC, la CUP, Demòcrates, els comuns, el Front Republicà, l’ANC, Òmnium i els sindicats CC.OO. i UGT.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain