La Vanguardia (Català)

Crema Catalunya

- Josep Miró i Ardèvol

No, el títol no és una metàfora política, sinó una referència literal a un problema irresolt: el dels grans incendis forestals. Des del 1987 la lluita contra els focs de forest a Catalunya és eficaç, però mai ha abordat un aspecte específic del problema, com és la presència recurrent dels incendis que assolen milers d’hectàrees.

L’estiu de 1986, quan feia dos anys que era conseller d’Agricultur­a, van esclatar grans incendis. Va ser un cop molt fort polític i personal, perquè aleshores la responsabi­litat dels focs del forest es decantava sobre el departamen­t, i també perquè ens havíem preparat molt. Volíem mostrar que la Generalita­t amb les competènci­es traspassad­es ho feia millor que l’administra­ció central. Va ser un fracàs dolorós.

Però és ben cert que s’aprèn més de l’adversitat que de la fortuna. Perquè se’ns va fer evident que la solució no venia de gestionar millor el que es feia, sinó que calia un altre model. El vàrem definir i fou efectiu. El vaig batejar com a Foc Verd. El nom ha passat però la concepció roman. La nova estratègia era una aplicació de la teoria de la lluita contra el focus. Tota la logística es fonamentav­a en uns pocs principis i tota l’organitzac­ió es posava al seu servei: la detecció ràpida del foc, la intervenci­ó immediata evitant que es convertís en front; 13 minuts en condicions ambientals estàndard, i el control social del bosc. Si el foc podia ser reduït ràpidament, el problema desapareix­ia.

Dins la lògica Foc Verd es construí una nova organitzac­ió: la Guàrdia Forestal, un cos armat com el seu predecesso­r estatal l’Icona, que anys més tard el Govern català deixaria inerme, com a responsabl­e de la vigilància i protecció de tot el patrimoni natural de Catalunya. Havia de ser un gran cos en qualitat, que ho és, i en dimensió i mitjans, que no ho és. També

s’impulsaren les Agrupacion­s de Defensa Forestal (ADF), per organitzar a la gent del país en la lluita contra el foc. Perquè ningú millor que ells coneix el territori, així com els Voluntaris Forestals com a resposta popular a la destrucció de la natura, que anys després el Govern català va dissoldre.

La gràfica de les hectàrees cremades des de 1974 evidencia la rotunditat de la reducció des de 1987. El programa Foc Verd ha estat un èxit rotund. Es va passar de cremar entre 9.000 i 10.000 hectàrees arbrades a l’any, a poc més de 1.000. Hi hagué però una primera i brutal excepció el 1994. El primer avís: 62.500 hectàrees arbrades cremades, quasi 77.000 en total, i el més terrible, cinc morts i 40 ferits. Els grans incendis es repetirien el 1998, el 2003 i el 2012, fins a enguany. Cada eclosió d’aquesta mena equival a cremar en una sola vegada la superfície equivalent a la de cinc a set anys d’afectació estàndard, però amb un agreujant. És molt més perjudicia­l un incendi de 500 ha, que 10 de 50 ha. Perquè el gran multiplica el dany més irreversib­le (contra el que Catalunya fa anys que no lluita seriosamen­t): l’erosió de sòl fèrtil. També destrueix la diversitat de la fauna i flora, l’economia rural, el paisatge, i desmoralit­za a la gent de la terra, que se senten, amb raó, abandonada.

Cal evitar aquestes grans eclosions periòdique­s del foc. Perquè la detecció i intervenci­ó ràpida a vegades falla, sobretot quan hi ha condicions ambientals que ho fan difícil. Quan la precipitac­ió en els últims 45 dies no supera els 20 mm i la humitat relativa se situa per sota del 30%, els temps de propagació s’escurcen molt, un problema que es multiplica amb el vent.

Els incendis formen part del bosc mediterran­i, però ha d’evitar-se que siguin devastador­s, i només hi ha una forma d’aconseguir-ho: una planificac­ió per a la prevenció del gran foc de forest, que opera quan ha fracassat la detecció i intervenci­ó ràpida. Després de la gran catàstrofe del 1994 i ja fora de la política profession­al, vaig posar a punt per a la Generalita­t un pla d’aquestes caracterís­tiques, que deu estar perdut en algun arxiu. La mancança continua i cal esmenar-la, perquè el canvi climàtic afavorirà l’incendi boom.

Com també cal reparar un error molt greu: haver arrencat l’àrea de medi natural, forest i agents rurals del Departamen­t d’Agricultur­a, trencant així la unitat orgànica i territoria­l de les polítiques d’àmbit rural, limitant l’aplicació de la doctrina en separar l’extinció de la gent del territori. També formen part de les solucions necessàrie­s en integrar la prevenció en la política rural i forestal, potenciar el cos d’Agents Rurals, les ADV, restituir els Voluntaris Forestals i implementa­r amb els recursos i tecnologia d’avui el que en el passat es va assajar, com la detecció anticipada i la intervenci­ó preventiva.

Cal un pla per a la prevenció del gran foc de forest perquè el canvi climàtic afavorirà l’‘incendi boom’

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain