La Vanguardia (Català)

Signat i rubricat

- Joan-Pere Viladecans J.-P. VILADECANS, pintor

De la ploma d’oca a l’impertinen­t tag actual: la història de les persones escrita a pols, a mà. Funcionant el triangle meravellós que va del cor al cervell i acaba a la mà que firma. El batec de la sang a la mà. Del poc que ens queda d’acte pulsional, biològic i intransfer­ible. I poc més. Lluny, aquell plaer íntim i solitari quan de joves assajàvem i assajàvem la firma i la rúbrica que representa­ria un acte d’autoafirma­ció, de lleu independèn­cia familiar. El nen passava a ser persona, amb firma, esclar. I DNI. De l’excitant crepiteig, del bolígraf o la ploma sobre el paper, a l’eternitat. Sense embuts: una signatura per a tot allò nou. I com en totes les expression­s humanes es donen dues coses alhora: el desig d’una

cosa nova i una conversa ininterrom­puda amb el passat, per això moltes firmes tenen quelcom a veure amb la del pare o de l’avi. Potser l’acte de firmar ja sigui del poc que cal·ligrafiem. Ai la cal·ligrafia! Què se n’ha fet?

Això s’acaba, ens imposen la signatura electrònic­a, un concepte jurídic, digital i van… 3.000 notaris censats a l’aguait. I l’Agència Notarial de Certificac­ió intentant, encara més, treure-li la poca poesia que li queda a la firma hològrafa i amb ella al rastreig de grafòlegs de professió en la nostra intimitat emocional, les nostres preocupaci­ons i estats d’ànims. Futur i passat. Adeu als col·leccionist­es, als autògrafs i a les edicions de bibliòfil numerades i firmades. I a les falsificac­ions.

El tag continua sent també una firma, un logo o una marca, que de vegades es confon amb el grafiti, però aquest s’acosta a l’art, i la pràctica del tag, a la canallada. L’ús del tag marca territoris, s’autoafirma i ataca qualsevol espai urbà disponible, o no. No dialoga, exclou, taca i ratlla. Portes, parets, finestres, persianes. No és una pintura lliure urbana, és molt menys. És una pràctica xulesca. Sense valors. Material psiquiàtri­c. L’obsessió de les tribus urbanes i els clans per fer-se visibles. La presència i advertènci­a a algú. La psicopatia del grup. La firma com a alerta. El menyspreu al mobiliari de tots. El gos marcant el seu territori… Un contenidor de frustracio­ns futures que té molt poc a veure amb els seus orígens: el hip-hop dels seixanta al metro de Nova York. El tag, el grafiti, la contracult­ura. La frustració d’uns joves sense futur. Arribarà el tag electrònic? Podria ser. La roda del temps no s’atura. Veurem.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain