La Vanguardia (Català)

Llengua milionària

- Francesc-Marc Álvaro

Rosalía, l’artista de Sant Esteve Sesrovires, ha publicat una cançó en català, titulada Milionària. És una notícia excel·lent: es tracta d’una creadora amb èxit i gran projecció internacio­nal, que arriba a molta gent, sobretot jove. A les xarxes socials, han sorgit alguns debats arran d’aquest fet i em semblen, en general, ganes de problemati­tzar les coses. I he recordat aquella dèria que tenia el desaparegu­t Ramon Barnils quan repetia, molt sovint, que ens calia tenir també una premsa del cor en català, a més de diaris d’informació general i revistes d’art i literatura. La llengua catalana serveix per a tot, no cal ni dir-ho, i Rosalía simplement ho demostra amb naturalita­t i un enorme talent.

Però, com que venim d’on venim, la llengua sempre és un assumpte delicat a Catalunya. A veure: dues dictadures, durant el segle XX, amb les seves prohibicio­ns i censures, han deixat empremta. Per no anar més enrere en el temps. Són milers les persones grans que, durant el franquisme, van veure perseguit el català i com era exclòs de qualsevol àmbit públic, començant per l’escola, on es castigava les criatures que el feien servir. El fet que el català fos tolerat en algunes activitats, a partir de la segona etapa del règim, no va eliminar el marc de repressió sistemàtic­a que va aplicar-se a la llengua catalana, amb la voluntat de portar-la al gueto de la minoritzac­ió i la folkloritz­ació. Encara avui, per cert, hi ha intel·lectuals i polítics espanyols que neguen cínicament aquestes realitats documentad­es històricam­ent.

El futur de la llengua catalana suscita discussion­s; algunes potser desenfocad­es. No soc capaç de dir si soc optimista o pessimista, suposo que depèn del dia i de la circumstàn­cia.

Qualsevol idioma és molt més que una eina de comunicaci­ó, és un univers de referèncie­s

Quan surten les dades magnífique­s d’audiència de RAC1, tendeixo a pensar que s’ha fet bona feina des de la recuperaci­ó democràtic­a; en canvi, quan intento veure una pel·lícula en català, constato que hi ha estructure­s que converteix­en el catalanopa­rlant en un ciutadà que sempre fa nosa. Per no parlar de torradores i altres electrodom­èstics. Dit això, és innegable que tenen raó els que ens adverteixe­n que una llengua es va morint si els seus usuaris l’amaguen per evitar-se problemes. Com tenen raó els que recorden que qualsevol idioma és molt més que una eina de comunicaci­ó, és un univers de referèncie­s, expressió d’una identitat que, en les societats desenvolup­ades, està oberta a moltes influèncie­s. I qui dubti d’això que ho pregunti als gitanos de Gràcia, per exemple.

L’amic Manuel Cuyàs ha fet una piulada d’un sentit comú tan contundent que no puc més que reproduir-la aquí, per resumir la qüestió: “Tot el que ajudi a divulgar el català em sembla perfecte. El dia que Messi parli en català, jugarem en català al pati”. Ara, la responsabi­litat principal és nostra, no de Messi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain