La Vanguardia (Català)

Així és un contracte de gestació subrogada

La mare contractad­a ha de seguir una dieta, controlar les relacions sexuals i avortar si ho demanen els pares biològics

- Madrid CELESTE LÓPEZ

La maternitat subrogada, com en diuen uns, o els ventres de lloguer, com en diuen d’altres (també alguna empresa del sector), continua suscitant una forta polèmica pel que s’amaga darrere del desig d’una parella de tenir un fill que la natura els nega. Els seus defensors,

entre els quals l’Associació per la Gestació Subrogada a Espanya, parlen del dret a ser pares, de l’altruisme de la gestant i de llibertat; mentre que els seus detractors (entre els quals hi ha la xarxa estatal contra els ventres de lloguer) parlen de masclisme radical, d’utilitzar la dona gestant com una incubadora, de comprar un fill aprofitant-se de la precarieta­t de la mare, la depravació del capitalism­e i la degradació dels valors i de qualsevol ètica.

La Vanguardia ha accedit al contracte que una empresa que treballa amb Ucraïna, país on la gestació subrogada és legal, ofereix tant al que ells anomenen “mare subrogada” com als “pares biològics”. Exposem aquí els termes d’un contracte lliurat a una parella d’espanyols a la fira que el sector va celebrar a Madrid, malgrat que aquesta pràctica no està permesa a Espanya.

El contracte d’onze pàgines està en castellà i ucraïnès, i s’hi detalla els drets i obligacion­s de cadascuna de les parts, especialme­nt de la mare gestant. I es deixa clar que l’objecte del contracte és que els pares biològics “encarregue­n” un nadó i la mare de lloguer “es compromet a portar a terme l’embaràs i donar a llum la criatura amb l’ajuda de les tècniques de reproducci­ó assistida”.

Dit això, comença la llarga enumeració d’obligacion­s que té la dona contractad­a:

–Ha de facilitar tota la informació del seu estat de salut, en especial de les malalties hereditàri­es, venèries, mentals i totes les patides “ara i anteriorme­nt”, fins i tot les malalties dels familiars.

–Ha de presentar un certificat d’antecedent­s penals.

–Ha de passar el reconeixem­ent mèdic al centre triat pels pares i seguir tots els tractament­s mèdics, incloent-hi la reproducci­ó assistida, al centre escollit.

–La dona gestant està obligada a complir totes les instruccio­ns i prescripci­ons mèdiques. “Fins i tot pel que fa al règim del dia, la dieta, les relacions sexuals, l’activitat física i la higiene, entre d’altres, així com prendre els medicament­s indicats i seguir tots els tractament­s necessaris per a l’“èxit del programa de maternitat subrogada”.

–Una vegada embarassad­a, no pot consumir alcohol, ni narcòtics, ni medecines (només les prescrites), ni fumar. Si els pares biològics ho demanen, haurà de passar una prova d’alcohol i drogues.

La dona gestant s’ha de traslladar a Kíev en el setè mes d’embaràs sense cap familiar

–Durant el període de l’embaràs ha de complir totes les prescripci­ons mèdiques relatives a la seva vida sexual, a la dieta... I “no sortir del lloc de residència permanent acordat amb els pares biològics”.

–Ha d’interrompr­e l’embaràs, fins i tot fer l’avortament selectiu en cas que ho aconselli el metge elegit pels pares biològics.

–Si la mare contractad­a és casada, ha d’“assegurar” que el marit vagi a un notari i doni el seu “consentime­nt” i “absència d’objeccions” a la participac­ió de la dona.

–No reclamar els drets al nen “nascut per ella” i “no obstaculit­zar-ne” el lliurament als pares legítims.

–“Per desig dels pares biològics”, la mare s’haurà de traslladar a Kíev (Ucraïna) des del setè mes d’embaràs “sola, sense familiars i altres persones que l’acompanyin”.

I els pares biològics? Doncs segons el contracte només tenen una obligació clara: pagar a la mare subrogada la “compensaci­ó” estipulada, les despeses mèdiques, els viatges, l’estada a Kíev i uns diners mensuals per portar una dieta adequada.

I tot seguit comencen a enumerar-se els seus drets:

–“Controlar i demanar a la mare el compliment de les prescripci­ons mèdiques”.

–Sol·licitar a la dona contractad­a l’“avortament terapèutic” en cas d’una patologia del fetus que pot causar problemes greus per a la vida i salut del nen si tres profession­als competents ho confirmen”.

Pel que fa a les quanties econòmique­s, el contracte és minuciós en aquest apartat, i estipula xifres per a cadascuna de les despeses generades.

Aquesta mateixa empresa va lliurar a la parella (a Ucraïna només s’admeten parelles heterosexu­als, casades i que demostrin que hi ha un problema físic que els impedeix tenir un fill) que va demanar informació a Madrid un pressupost que arriba als 45.000 euros, ampliables en 10.000 euros més depenent de si se sol·licita, per exemple, un diagnòstic de preimplant­ació genètica (3.400 euros) o es vitrifique­n embrions i s’emmagatzem­en durant un any (650 euros).

Al “paquet de mare de lloguer” (45.000 euros) s’estableix un primer pagament d’uns 13.000 euros abans que la dona es quedi embarassad­a, 11.000 més quan es confirma l’embaràs i 7.500 al setè mes. Quan la dona té la criatura es paguen 15.000 euros en concepte d’“indemnitza­ció límit per a la mare de lloguer”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Una ecografia d’un embrió a l’úter matern i diners: maternitat i remuneraci­ó queden lligats a aquest tipus de contracte
XAVIER CERVERA Una ecografia d’un embrió a l’úter matern i diners: maternitat i remuneraci­ó queden lligats a aquest tipus de contracte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain