La Vanguardia (Català)

Cs rellança la seva llei en la setmana de l’Orgull

Els de Rivera hi introdueix­en la gestació d’un familiar

- Madrid

El grup parlamenta­ri de Ciutadans al Congrés va registrar dimecres una proposició de llei per regular la gestació subrogada, precisamen­t en la setmana de l’Orgull LGTBI, en una mostra evident que en tornarà a fer una de les seves banderes en la legislatur­a que ara comença, tal com va passar en l’anterior.

En la presentaci­ó, la diputada Patricia Reyes va explicar que, a diferència de la proposició de llei registrada pel seu propi grup l’any 2017, aquesta preveu la gestació per part d’un familiar, cosa que faria possible que una germana o una mare pogués gestar en lloc d’una dona que per problemes físics no tingués aquesta capacitat, o en lloc d’un germà o d’un fill.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va al·ludir ahir de manera concreta a aquesta iniciativa assegurant que “regular de manera garantista i altruista la gestació subrogada és un qüestió de justícia, igualtat i llibertat”.

Reyes va explicar, després de registrar el text articulat de la proposició de llei, que el model que ha seguit el seu partit a l’hora de redactar la proposta s’ajusta al que actualment és vigent al Canadà, on la gestació és altruista i garantista. En aquest país nordameric­à també s’autoritza als familiars la gestació sempre que tinguin un certificat psicològic previ que no ho desaconsel­li.

La diputada taronja també va exposar que aquest temps de reflexió ha servit per millorar la garantia jurídica de la gestant, que, segons el nou text, podrà interrompr­e l’embaràs per decisió pròpia sempre dins dels terminis previstos per la llei vigent, actualment abans de la setmana 12.

Així mateix, Reyes va exposar que hi ha membres d’altres partits que de manera privada comparteix­en el seu plantejame­nt i es va mostrar flexible a fer canvis de cert relleu en la seva proposta si amb això pot atreure les posicions de la resta de forces majoritàri­es de la Cambra.

Però el cert és que el problema principal de la iniciativa no són pas ni els seus matisos ni el nombre d’adhesions de tipus personal, sinó la posició radicalmen­t contrària que mantenen el PSOE i Unides Podem, com també el poc interès per abordar una qüestió tan difícil del Partit Popular.

Els socialiste­s s’han pronunciat reiteradam­ent en contra d’aquesta opció per a la paternitat, perquè consideren que atempta contra la dignitat de les dones.

Va ser precisamen­t aquest desinterès generalitz­at el que va fer que la proposta de l’any 2017 quedés oblidada als calaixos del Congrés, i ni tan sols es va arribar a prendre en considerac­ió.

Tot i això, Ciutadans continua defensant aquesta opció per a casos com els de les dones que, a causa d’un problema de salut, no poden exercir la maternitat o per als matrimonis masculins del col·lectiu LGTBI.

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Patricia Reyes i Melisa Rodríguez van registrar dimecres la llei de Gestació Subrogada
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Patricia Reyes i Melisa Rodríguez van registrar dimecres la llei de Gestació Subrogada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain