La Vanguardia (Català)

Sonòmetres i serenos contra el soroll als pisos turístics

Més de 500 apartament­s legals prenen mesures per millorar la convivènci­a a les escales

- LUIS BENVENUTY DAVID GUERRERO Barcelona

Més de 500 pisos turístics (legals) de Barcelona ja han contractat encarregat­s de seguretat destinats a parar de soca-rel qualsevol problema que amenaci la convivènci­a de l’escala. No són ni conserges ni porters ni vigilants jurats, sinó una mena de serenos que van de seguida als apartament­s quan un sonòmetre detector de molèsties activa una alarma antisoroll.

Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’associació d’apartament­s de lloguer per dies de Barcelona Apartur, orientada, sobretot, a millorar la relació dels veïns de la ciutat amb aquest sector econòmic. “Fa tres anys vam començar a promoure la instal·lació de sonòmetres als apartament­s turístics; en l’actualitat, prop de tres mil tenen aquest dispositiu –explica Enrique Alcántara, president d’Apartur–. Ara volem fer un altre pas a favor de la convivènci­a. El nostre objectiu és que els veïns de Barcelona vegin el turisme com un benefici i una oportunita­t. Per això hem de reduir al màxim les molèsties que es puguin causar. Si els clients fan massa escàndol s’activa una alarma en un centre de control. Llavors es truca als hostes i, si no responen, un dels nostres treballado­rs va amb moto a l’apartament”.

Una vegada, no fa gaire, va obrir la porta l’homenatjad­a en un comiat de soltera, i la jove, veient l’uniforme corporatiu del sereno antisoroll, es va pensar que es tractava d’un stripper contractat per les amigues. “No, senyora –li va respondre el treballado­r–. No he vingut a despullar-me. És que estan fent massa soroll”. “Ui, sí, i més que en farem, guapo!”. “No m’entén, senyora. Si continuen fent tant de soroll incomplira­n el contracte que van signar amb el propietari i els haurem de demanar que deixin l’apartament”. Al final les amigues li van haver de dir un parell de vegades que no havien contractat cap stripper. El sereno antisoroll se’n va anar amb una sensació estranya.

Alcántara també explica que les queixes més habituals dels veïns dels apartament­s turístics les causen, sobretot, les equivocaci­ons de molts hostes a l’hora de tocar l’intèrfon, els desperfect­es que causen a l’ascensor quan hi pugen més persones de les indicades i, sobretot, les gresques que es munten als pisos. De vegades amb una conversa de sobretaula que s’allarga durant

Els mesuradors es calibren segons el gruix de les parets de la finca

Els gestors de pisos volen que la gent vegi el turisme com una oportunita­t

la matinada n’hi ha més que prou per despertar el veí. No cal organitzar un comiat de solter per tocar els nassos a la gent, especialme­nt en determinat­s edificis de pell fina.

Gabriel Pérez, director general de Roomonitor, una empresa catalana de la internet de les coses, detalla que fa tres anys que perfeccion­en els sonòmetres detectors de sorolls molestos i que l’estiu passat van fer les primeres proves dels serenos antisoroll. Fins aleshores l’habitual era que els gestors dels apartament­s turístics tinguessin coneixemen­t dels problemes provocats pels seus clients després que els veïns se n’atipessin i truquessin a la Guàrdia Urbana quan el mal ja estava fet. “Aquest dispositiu es pot instal·lar en uns quants minuts i s’activa segons patrons de molèsties predefinit­s –continua Pérez–, de manera que el que es considera un soroll molest varia, per exemple, en funció del gruix de les parets de l’apartament. La major part de les contractac­ions del servei complet es van fer durant les últimes setmanes”.

I és que els excessos que desencaden­a l’oferta d’allotja

ment il·legal estan fent molt de mal a la que funciona amb els permisos pertinents de les administra­cions, sobretot als petits propietari­s d’apartament­s, aquells que sí que han de donar explicacio­ns als veïns d’escala. Aquests operadors són els que més pateixen la turismofòb­ia.

“Actualment també estem comerciali­tzant aquest servei complet a Madrid, Sevilla, Màlaga, Lisboa i Londres –diu Pérez–. Un 80% dels hostes abaixen el volum de seguida que els fas una trucada. Normalment no s’adonen que estan molestant els veïns. Estan de vacances i es relaxen. De vegades, però, no els pots localitzar o no et fan cas... llavors hi enviem un treballado­r. Els propietari­s poden fer un seguiment dels mesurament­s des del telèfon mòbil durant les 24 hores del dia”.

El que és habitual, afegeix Pérez, és que cada alarma es dispari 1,45 vegades al mes. El Roomonitor es pot instal·lar en uns quants minuts i s’activa segons patrons de molèsties predefinit­s. El gestor de l’apartament pot fer un seguiment dels mesurament­s des del seu telèfon durant les 24 hores del dia”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’avís.
El vigilant va a casa dels hostes després de rebre una alerta dels sonòmetres instal·lats
ANA JIMÉNEZ L’avís. El vigilant va a casa dels hostes després de rebre una alerta dels sonòmetres instal·lats
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un sonòmetre instal·lat en un apartament turístic
ÀLEX GARCIA Un sonòmetre instal·lat en un apartament turístic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain