La Vanguardia (Català)

Una banda roba 47 iPhones eludint la seguretat d’Apple

Quatre joves romaneses i un nen de 13 anys van arrencar en dues setmanes els terminals dels prestatges de les botigues

- MAYKA NAVARRO Barcelona

És increïble pensar que algú és capaç d’eludir la fèrria seguretat que els establimen­ts de la cadena Apple té repartits per mig món, amb el mateix concepte d’espais diàfans i molt oberts que conviden el visitant a tocar i provar els productes i a enamorar-se’n. Malgrat les estrictes mesures de seguretat, els vigilants privats uniformats que es veuen, i també els que van de paisà i passen més desaperceb­uts, la presència anunciada de càmeres de seguretat i les alarmes, les botigues són vulnerable­s. I l’últim que ho ha posat en evidència ha estat un grup integrat per quatre joves romaneses i un menor de 13 anys que en només dues setmanes van aconseguir endur-se 47 terminals telefònics per un valor superior als 50.000 euros.

El sistema de robatori sempre era el mateix. Actuaven en grup i de manera coordinada, repartint les funcions, incloent-hi les tasques de vigilància. El grup s’arremolina­va sobre un dels prestatges de la botiga, fent embalum, tapant gairebé completame­nt amb el cos el material triat. En aquell moment entrava en acció el menor, de 13 anys, que es colava sota el prestatge i arrencava per la força els cables que subjecten els iPhones al moble. Després les lladres feien servir un imant que desactivav­a l’alarma del telèfon.

Els robatoris eren ràpids, i es perpetrave­n en tot just uns quants segons. Una tarda van aconseguir emportar-se deu terminals telefònics d’un cop.

Els vigilants de seguretat dels establimen­ts d’Apple al centre comercial La Maquinista i al passeig de Gràcia de Barcelona ja tenien constància d’aquest grup de dones. Les càmeres de seguretat que controlen tots els racons dels recintes les havien gravades en els robatoris que ja havien perpetrat. Però, tot i així, s’aconseguie­n colar. Aprofitave­n els moments de més aglomeraci­ó de públic per accedir als locals i passar desaperceb­udes, fent servir roba i complement­s diferents per despistar.

El dia 25 a La Maquinista els vigilants de seguretat van retenir les quatre dones i el menor durant un dels robatoris. Després el personal de seguretat va alertar els Mossos d’Esquadra, i les patrulles de la comissaria de Sant Andreu es van encarregar de les detencions. La instrucció de les diligèncie­s va passar a mans de l’URIA, la unitat regional d’instrucció d’atestats dels Mossos d’Esquadra. Aquests agents, que no estan adscrits a cap comissaria de Barcelona i depenen dels serveis centrals de la regió, són els encarregat­s d’instruir les diligèncie­s dels detinguts que fan les patrulles de seguretat ciutadana, els arrestats in fraganti.

En aquest cas concret, els membres de l’URIA van rebre totes les imatges facilitade­s pels responsabl­es de seguretat d’Apple i, després del visionamen­t i l’anàlisi, van poder acreditar que les quatre dones i el menor eren els responsabl­es del robatori de 47 mòbils.

L’Alina, la Vianca, la Iionela i la Roxana tenen antecedent­s per fets similars. Les quatre dones van quedar en llibertat després de passar a disposició judicial.

El menor, de 13 anys, va ser tornat a la seva mare. Però els Mossos d’Esquadra van lliurar alhora un escrit a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA) en què alerta que el nen estava sent utilitzat per la seva família per participar en els robatoris. Una de les quatre detingudes és familiar directa del menor.

A l’informe els policies encarregat­s del cas adverteixe­n als serveis de menors de la situació de risc que suposa per al nen continuar en un àmbit familiar que l’utilitza per robar perquè són conscients que no té responsabi­litats penals pels seus actes perquè és menor d’edat.

Les detingudes, que van quedar en llibertat, van ser arrestades per la seguretat del local

El menor va ser tornat a la seva mare després d’advertir la DGAIA del risc que corre

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Imatge recent de la nova botiga d’Apple al passeig de Gràcia de Barcelona
ÀLEX GARCIA Imatge recent de la nova botiga d’Apple al passeig de Gràcia de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain