La Vanguardia (Català)

Barcelona autoritzar­à 11.000 bicis i motos compartide­s

Les empreses operadores no podran tenir més d’un 50% de la flota concentrad­a en zones del centre amb risc de saturació

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Les bicicletes i motos compartide­s, també conegudes com a bikesharin­g i motosharin­g, que no tenen punts fixos de lliurament i recollida, podran actuar a Barcelona amb una flota propera als 11.000 vehicles (3.975 i 6.958, respectiva­ment: 10.933 en total) el primer any. És el que consta al decret aprovat definitiva­ment per l’Ajuntament. Aquest nombre, especialme­nt pel que fa a les bicis, s’ha fixat atenent a la disponibil­itat d’espai per aparcar correctame­nt; és a dir, als estacionam­ents amb ancoratges en forma d’U invertida, i preservant les zones més saturades, on es reservaran places exclusives per a residents i, per tant, prohibides per a aquests nous serveis.

Les últimes xifres sobre aquesta activitat, facilitade­s al febrer, estimaven que hi havia 1.500 bicis i 2.325 motos en servei de manera alegal, 3.825 en total. La primera versió de la normativa va fixar 7.289 llicències (2.650 per a bicis i 4.639 per a motos). La xifra finalment aprovada, que ha crescut significat­ivament, ha de permetre “consolidar una alternativ­a de mobilitat viable que ajudi a combatre el canvi climàtic”, va explicar ahir el regidor Eloi Badia. Amb tot, va puntualitz­ar, el seu funcioname­nt “ha de ser compatible amb altres usos de l’espai públic” i “evitar problemes de saturació”. La flota de bicicletes serà una mica més de la meitat que la del Bicing, que disposa de 7.000 vehicles, en aquest cas amb estacions. El servei s’ha dimensiona­t segons la capacitat d’aparcament a les zones amb més pressió sobre l’espai públic (l’Eixample, Gràcia i una franja de Sarrià-Sant Gervasi). En queda al marge Ciutat Vella, ja saturada. “És una quantitat adequada, però quan faci un temps que estigui en funcioname­nt podrem veure si cal modificar-la”, va dir Badia.

Les companyies no podran concentrar més d’un 50% de les seves flotes als barris amb risc de saturació durant més de dues hores consecutiv­es. A fi d’evitar-ho, haurà de moure els vehicles. En aquestes zones es reservaran espais d’ús exclusiu per als residents. El decret fixa que cada operador de bicis (mecàniques i elèctrique­s) podrà tenir un màxim de 1.325 vehicles, i els que optin per motos elèctrique­s (les de combustió no estan previstes), 2.319. Les llicències s’atorgaran per a tres anys, prorrogabl­es un any. Els titulars abonaran la taxa d’ocupació de l’espai, aprovada al febrer, de 71,51 euros per vehicle i any, i dipositara­n una garantia d’un 10% d’aquest import per al conjunt de la seva flota.

La multinacio­nal xinesa Mobike, que treballa a l’Hospitalet amb aquest tipus de servei, va alertar que el nombre de llicències “queda curt” tenint en compte que “a Barcelona la bici suposa menys d’un 3% dels desplaçame­nts, davant un 30% del cotxe, quan en ciutats com Copenhague­n supera un 40%”. També va reclamar més “valentia” a l’Ajuntament per substituir places d’aparcament de turismes a la calçada per d’altres per a ciclistes, i va lamentar que no hi hagi una normativa d’àmbit metropolit­à.

En el pol oposat, BiciTours, una associació que representa empreses de lloguer de bicicletes, va denunciar que el decret “ha estat el premi a l’abús continuat” de les companyies de sharing, que “envaeixen permanentm­ent els aparcament­s d’ús comú, privatitze­n l’espai públic i el converteix­en en un escenari de competènci­a empresaria­l amb finalitats lucratives turístique­s”. L’entitat assegura que aquest model està afectant els seus negocis, amb caigudes d’ingressos i fins i tot tancaments.

Després d’aprovar aquesta normativa, ara l’Ajuntament de Barcelona comença a treballar en la regulació de la compartici­ó de cotxes amb el mateix sistema (que es puguin recollir i deixar a qualsevol lloc, sempre que es compleixin les normes d’aparcament­s), i també de patinets, que actualment només es permet per a empreses turístique­s per rutes amb guies i que els responsabl­es municipals, fins ara, no tenien previst ampliar.

L’Ajuntament ja treballa en la regulació de la compartici­ó de cotxes i també de patinets

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Una usuària d’un dels serveis de bikesharin­g que actualment funcionen a la ciutat de manera alegal
LLIBERT TEIXIDÓ Una usuària d’un dels serveis de bikesharin­g que actualment funcionen a la ciutat de manera alegal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain