La Vanguardia (Català)

PSC, comuns i JxCat negocien un pacte a l’AMB i la Diputació

- Barcelona

El ple de constituci­ó de la Diputació de Barcelona tindrà lloc l’11 de juliol, i el de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), previsible­ment, la setmana següent. Les dues institucio­ns supramunic­ipals, si no hi ha cap gir en les negociacio­ns, podrien acabar governades pel PSC i els comuns amb el suport de JxCat, un partit que encara ha d’acabar de definir el seu paper als dos organismes, encara que no seria ni de bon tros irrellevan­t. Les converses estarien “molt avançades”, segons fonts pròximes als negociador­s. Malgrat tot, també insisteixe­n que en política, aquests últims anys, fins a l’últim segon no es pot assegurar res.

La Diputació i l’Àrea Metropolit­ana són dues institucio­ns potents en què els executius s’estan negociat gairebé de manera paral·lela, en alguns moments com a vasos comunicant­s.

En aquest sentit, i per bé que a l’AMB el PSC i els comuns serien suficients per governar, guanya força el que aquest dimecres va anticipar La Vanguardia: la possible participac­ió, en aquest executiu, de membres de JxCat. L’oferiment –encara cal acabar de definir com– al govern metropolit­à estaria vinculat, a més, amb les negociacio­ns de la Diputació de Barcelona, en què, de fet, el paper de JxCat no és imprescind­ible per a un possible govern entre socialiste­s i comuns, però sí que facilita molt les coses. I, de fet, sí que seria clau si els ecosociali­stes no en volguessin formar part.

Tal com va avançar aquest diari la setmana passada, les converses entre socialiste­s i postconver­gents han estat fluides des de pràcticame­nt el dia després de les eleccions. I ho han estat tant en el cas de la Diputació de Tarragona –el suport a la presidènci­a d’ERC, afavorida des de la direcció, s’ha fet amb la crítica i el rebuig dels capitans de JxCat– com, especialme­nt, a la de Barcelona. En aquest últim cas hi ha, a més a

L’acord entre socialiste­s i postconver­gents a la institució provincial comença a madurar

més, un matís molt important respecte a la institució provincial del sud de Catalunya: encara que JxCat donés suport a ERC és summament difícil que els independen­tistes poguessin obtenir la presidènci­a. L’aritmètica i el mètode d’elecció de la Diputació afavoreix el PSC i sembla molt difícil que Ciutadans o el PP, que en el cas de la corporació provincial tenen capacitat efectiva per vetar un govern independen­tista, optessin per ERC (com també que ho facin els comuns en un gir inesperat, ja que a l’àrea metropolit­ana socialiste­s i comuns han tornat a bastir ponts).

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, continua sent la més ben posicionad­a per presidir la Diputació de Barcelona, fins i tot per equilibris dins del partit, si bé el suport entre les files socialiste­s, tot i que encara no sigui la posició oficial, és molt elevat. També pesa el seu tarannà. L’elecció de Marín s’entén com una aposta per un municipali­sme transversa­l i no genera rebuig ni als comuns ni a JxCat.

Quant a l’AMB, tot apunta que tornarà a ser presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, però tant l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, com el de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, hi tindrien posicions rellevans. L’alcaldessa socialista de Gavà, Raquel Sánchez, podria guanyar cert protagonis­me, de la mateixa manera que la de Sant Boi, Lluïsa Moret, a la Diputació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain