La Vanguardia (Català)

El jutge avala una multa a Endesa per haver tallat la llum però en rebaixa la quantitat

- Barcelona

El jutjat contenciós administra­tiu número 15 de Barcelona ha avalat sancionar la companyia Endesa per haver tallat l’electricit­at a una família vulnerable del barri d’Horta sense haver consultat abans els serveis socials municipals, tal com fixa la llei 24/2015 de pobresa energètica. No obstant això, el jutjat ha rebaixat de 30.000 euros, la quantitat ingressada en un principi per l’Ajuntament de Barcelona, a 10.001 l’import de la multa, ja que ha tingut en compte un atenuant: el fet que pocs dies després Endesa hagués restablert el subministr­ament elèctric als afectats.

Ahir la tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminisme, Laura Pérez, va destacar en roda de premsa que aquest és el primer cas que arriba a judici, i que guanya l’Ajuntament de Barcelona, derivat dels expedients sancionado­rs oberts durant els últims anys a diferents empreses per incomplime­nt d’aquesta llei 24/2015. Pérez va considerar que una sanció de 10.001 euros “pot semblar petita, però per a nosaltres és important perquè és un avís a les companyies que no tot s’hi val, que cal respectar la llei i no es pot tallar la llum sense estar al cas de la situació de les persones usuàries”.

La regidora va afegir que Endesa acumula cinc expedients sancionado­rs més pels mateixos motius, que sumen multes per un total de 150.000 euros, a raó de 30.000 cadascuna. Cal subratllar, però, que en l’esmentat primer cas amb sentència el jutge va rebaixar la sanció en 20.000 euros.

Ahir fonts de la companyia elèctrica van indicar a l’agència Efe que no hi recorreran en contra, però que mantenen la resta de litigis.

El cas es remunta al mes de maig del 2017, quan Endesa va interrompr­e el subministr­ament a una família del barri d’Horta amb tres fills menors d’edat a càrrec sense haver-ho consultat abans amb els serveis socials municipals, tal com marca l’article 6.4 de la llei 24/2015.

Fins al moment, l’Ajuntament de Barcelona manté tancats i en espera de cobrament o que s’emeti una sentència nou expedients més, cadascun dels quals per valor de 30.000 euros, als quals cal afegir-hi 19 més pendents de resolució. Així doncs, el Consistori ha obert un total de 29 expedients sancionado­rs, dels quals fins al moment només un ha culminat

L’empresa va aturar el subministr­ament a una família vulnerable sense avisar els serveis socials

en aquesta sentència.

A fi de protegir les persones en risc d’exclusió residencia­l la normativa subratlla que, abans de procedir a un tall d’electricit­at per impagament dels rebuts, les companyies han de sol·licitar un informe als serveis socials del municipi en qüestió. L’Ajuntament de Barcelona recorda que obviar aquest punt suposa incórrer en una vulneració greu del codi de consum de Catalunya, que té com a objectiu protegir les persones de les pràctiques que limiten els seus drets.

L’enquesta de condicions de vida 2017 de l’Institut d’Estadístic­a de Catalunya (Idescat) indica que al voltant de 400.000 catalans no poden mantenir casa seva a una temperatur­a adequada: un 6,3%, dos punts i mig menys que l’any anterior.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain