La Vanguardia (Català)

Com un ramat sense pastor

A punt per al seu 37è Tour, el veterà Eusebio Unzue anuncia una cursa atípica

- XAVIER G. LUQUE Brussel·les. Enviat especial

“Aquest és un Tour atípic: amb l’absència de Chris Froome som com un ramat que s’ha quedat sense el pastor”, analitza Eusebio Unzue, amb l’experiènci­a dels seus 36 Tours consecutiu­s, a punt d’estrenar el 37è. “Estarem atents a veure com respon l’Ineos, si Thomas i Bernal són capaços de tancar la cursa”, afegeix Mikel Landa. “No tinc tan clar que sigui un Tour més obert. Han demostrat en el passat la seva capacitat per controlar-lo”, respon, en canvi, Romain Bardet, la gran esperança francesa per trencar la sequera de victòries.

Els 22 equips del Tour 2019 ja s’han instal·lat a Brussel·les, la majoria en hotels dels afores, per fortuna, perquè la circulació pel centre de la capital belga és un caos, i tots han confirmat el seu vuit de sortida. La llista d’aspirants és aclaparado­ra. Si l’hegemonia de l’Sky/Ineos tremola, tot és possible. Ja ho assenyala Landa: “Llavors sortirà gent amb ambició i veurem una cursa més oberta”.

Aquest és el somni dels rivals del potent bloc que amb Geraint Thomas i Egan Bernal està en el punt de mira general, més encara amb la contrarell­otge per equips de diumenge que ve, una invitació perquè l’Ineos obri les primeres distàncies amb els adversaris. “Per a nosaltres es tractarà de salvar el dia –reconeix Unzue– i no perdre més enllà del mig minut...”.

Com li passa últimament, l’ascert pecte prim de Valverde va ser una de les intrigues en la compareixe­nça dels tres líders del Movistar. “Hauré de menjar més perquè la gent no faci tant d’enrenou”, va dir de broma el campió del món, de qui es diu que ha baixat fins als 58 quilos (fa 1,77 m). Va reconèixer que ha perdut pes expressame­nt: “Sí, és veritat: em vaig proposar de perdre’n i de moment em va bé, ja ho veurem”, va assenyalar just abans d’aprofitar la primera pregunta de la concurrènc­ia periodísti­ca per insistir amb el seu missatge oficial: “Soc al Tour sense pressió, per ajudar els dos líders [Quintana i Landa], ni tan sols em plantejo buscar el groc en les primeres etapes. Al 100% amb ells”, va assegurar.

El mateix Valverde, amb la franquesa i l’experiènci­a de qui afronta el seu dotzè Tour, va comentar: “Aquí, a la primera roda de premsa, sempre diem que estem bé, que arribem bé. Però el és que a en Nairo se’l veu molt fi i en Mikel va fer un molt bon Giro i s’ha recuperat perfectame­nt. Després portem corredors fenomenals per al pla però que a més passen bé la mitjana muntanya i alguns l’alta... Tots estem amb ganes que comenci”.

Per la seva part, Nairo Quintana va mantenir el seu habitual to mesurat, tristoi. El colombià parla més a la carretera. Va assenyalar: “Ara mateix no em preocupa res especialme­nt, només treure’m els nervis, que ja arrenqui i pedalar”. Quintana va reconèixer que el complau l’abundància de ports que superen els dos mil metres, set en total en aquest Tour: “He nascut i sempre he viscut en altitud, però els rivals també saben preparar-se i no és tant d’avantatge”, va explicar.

Eusebio Unzue va llançar una crítica a l’organitzac­ió i en especial al perill de les primeres etapes. “Tots som aquí per donar espectacle, però cal buscar un equilibri. Cal reduir el risc d’aquestes primeres etapes, que no hi hagi tantes caigudes. En aquest esport si perds un corredor no pots reemplaçar-lo, i en una cursa de tres setmanes s’acaba pagant. M’agradaria que entre tots humanitzés­sim una mica més el Tour”, va dir el mànager del Movistar. Des de la talaia dels seus ja gairebé 37 Tours va rebutjar que es pugui guanyar “amb sort”: “El Tour el conquereix el més fort i el més regular. Després de 21 dies hi sol haver justícia al podi”. Entre les seves experiènci­es passades, ara fa 30 anys del pròleg de Luxemburg i la desaparici­ó de Perico Delgado durant 2m40s, un fet segurament irrepetibl­e. I explica: “Doncs aquest deu ser un dels pocs dies que m’he perdut del Tour. Era a Pamplona, al casament del meu germà Juan Carlos [avui entrenador del Girona] i... ho seguíem per la ràdio”. Devia de ser el regal de noces sorpresa d’en Perico...

“Si l’Ineos sense Froome no tanca la cursa, sortirà gent amb ambició i hi haurà un Tour més obert”

“Hauré de menjar més perquè la gent no faci tant d’enrenou”, va dir de broma el campió del món

 ?? YOAN VALAT / EFE ?? Valverde, Quintana i Landa riuen en la presentaci­ó del Movistar al Tour 2019
YOAN VALAT / EFE Valverde, Quintana i Landa riuen en la presentaci­ó del Movistar al Tour 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain