La Vanguardia (Català)

El deute europeu paeix el relleu de Draghi per Lagarde al BCE

- Barcelona

El deute europeu s’ha disparat els últims dies després de l’anunci que Christine Lagarde substituir­à a partir de l’1 de novembre Mario Draghi en la presidènci­a del Banc Central Europeu (BCE). L’expectativ­a del mantenimen­t o l’aprofundim­ent en la política monetària expansiva actual ha impulsat la demanda dels bons, la qual cosa ha suposat un augment generalitz­at del seu preu i un descens de la seva rendibilit­at, que es mou sempre en sentit invers.

En el cas d’Alemanya, tot apunta que tard o d’hora serà el pròxim país amb rendibilit­ats negatives en els títols de deute a qualsevol termini. Els que vencen d’aquí 20 anys ja han entrat en negatiu i ahir oferien un retorn del -0,015%. En els bons de deu anys –la referència al mercat–, la rendibilit­at continua caient i ahir es va situar en el -0,4%.

Espanya, com la resta dels països de l’eurozona, també s’està benefician­t d’aquest descens de la rendibilit­at al mercat secundari i ja ha vist com entraven en negatiu els bons amb venciment a set anys, que estan en el -0,053%. Tot tendeix al vermell. Els bons a deu anys cada vegada rendeixen menys i ahir van tancar al 0,21%. Si la tendència actual es manté, aviat estaran en negatiu.

El mercat secundari, que és on es compren i venen els títols de deute ja en circulació, té una gran incidència en el primari, és a dir, en les noves emissions de bons. Ahir ho va comprovar, una vegada més, el Tresor espanyol, que va captar 3.867 milions d’euros en subhasta de bons i obligacion­s de l’Estat que va registrar una demanda de 6.757 milions, 1,7 vegades més del finalment adjudicat. Malgrat oferir baixíssime­s rendibilit­ats –o negatives, com en aquest cas–, la demanda és molt forta perquè els inversors entenen que l’alternativ­a per als seus diners és pitjor. En la subhasta d’ahir, el Tresor va aconseguir col·locar 1.500 milions en bons a deu anys amb un tipus d’interès del 0,257%, davant el 0,839% de la subhasta anterior. Per a la referència a 30 anys, va obtenir 1.480 milions amb un tipus d’interès de l’1,16%, davant el 2,12% del maig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain