La Vanguardia (Català)

El BCE nomena Hernández de Cos per a un comitè tècnic

- CONCHI LAFRAYA

La carrera de l’actual governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, és imparable a Europa. Amb poc més d’un any al càrrec a Espanya, ahir, el supervisor va anunciar que ha estat elegit president del Comitè Tècnic Consultiu de la Junta Europea de Risc Sistèmic (JERS o ESRB, per les sigles en anglès), organisme que depèn del BCE. Substituei­x al càrrec ni més ni menys que el governador del Banc Central d’Irlanda, Philip Lane. Hernández de Cos ocuparà aquest càrrec durant tres anys, que poden ser renovats. Aquest nomenament es produeix després del que es va fer el mes de març passat, quan se’l va designar també president del Comitè de Supervisió Bancària de Basilea, l’organisme que fixa les regles de governança per als bancs a nivell mundial. Per a les dues posicions ha estat elegit entre els banquers centrals de la Unió Europea i el seu nomenament no respon a un càrrec que correspong­ui a Espanya, sinó al seu reconeixem­ent internacio­nal. En concret, el nou càrrec ha estat elegit per la junta general de l’organisme, que presideix Mario Draghi.

Hernández de Cos va insistir en el seu discurs de nomenament, el 26 de juny de l’any passat, que Espanya havia de reforçar el seu pes i capacitat d’influència en organismes internacio­nals financers. Igualment, va ressaltar que calia evitar crisis financeres tan importants com la recent i millorar la reputació del sector amb més transparèn­cia i revisant la regulació. Amb els tres punts de vista que Hernández de Cos podrà prendre, pels càrrecs que ocupa, provarà de millorar també la imatge d’Espanya a l’exterior.

La JERS, que va iniciar la seva etapa el 2011, té com a funció principal dur a terme la vigilància macroprude­ncial del sistema financer a la Unió Europea. Per exemple, és l’organisme que dissenya els escenaris dolents en els tests d’estrès, exàmens que passa la banca europea cada cert temps. El Comitè Tècnic Consultiu, que dona suport constantme­nt a la junta de la JERS, es reuneix quatre vegades l’any i està compost per representa­nts de 80 institucio­ns, entre banquers centrals i membres d’altres organismes de supervisió financera.

Hernández de Cos va reclamar en el seu nomenament més pes d’Espanya a Europa

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Pablo Hernández de Cos
CHEMA MOYA / EFE Pablo Hernández de Cos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain