La Vanguardia (Català)

Uriach creix a Itàlia i busca compres a França

El grup factura 196 milions, un 60% a l’exterior

- ROSA SALVADOR

El grup farmacèuti­c Uriach negocia l’adquisició d’empreses a França i a Alemanya per passar de ser un “campió local” a una empresa paneuropea, va explicar el conseller delegat, Oriol Segarra. La firma es va reforçar l’any passat a Itàlia, on va comprar Laborest el 2015, amb la compra de dues empreses especialit­zades en complement­s alimentari­s ( Progine i AR Fitofarma), i també a Portugal, on va comprar el 2017 l’empresa Theralab. Ara el grup factura 42 milions a Itàlia, on ja està entre les cinc primeres empreses del sector, i 6 milions a Portugal, on va créixer l’any passat un 25%.

“No volem tenir una presència irrellevan­t a molts territoris, sinó posicions de lideratge en places estratègiq­ues”, va assegurar Segarra. La firma considera França clau i fa dos anys que analitza activament la compra d’empreses en aquell país. Com a alternativ­a, va explicar, també està estudiant compres a Alemanya, “encara que abans d’abordar-les ens agradaria consolidar la nostra presència al sud d’Europa”, va reconèixer.

Uriach ha finançat les recents adquisicio­ns amb la seva pròpia caixa: l’any passat va tenir un benefici operatiu o ebitda de 41 milions d’euros. “Estem gairebé sense deute, amb la qual cosa tenim capacitat per assumir una compra si sorgeix l’oportunita­t adequada”, va explicar.

El grup controlat per la família Uriach va facturar l’any passat 196 milions d’euros, un 13% més, gràcies al creixement del seu negoci d’autocura de la salut, que li aporta ja unes vendes de 114 milions d’euros (amb una alça del 18%). L’ebitda, en canvi, es va reduir un 19% a causa de la inversió realitzada en nous llançament­s i a la creació d’una xarxa de visita mèdica a Espanya per vendre els productes de Laborest, que no necessiten recepta però són de prescripci­ó mèdica. El pla estratègic de la companyia preveu arribar als 300 milions d’euros de vendes el 2022, una fita que només serà assequible si la firma culmina les operacions corporativ­es en les quals està treballant, va reconèixer. En canvi, el

La firma entra a Grècia i Romania amb acords amb empreses locals, i creix al Japó amb la rupatadina

fort nivell inversor frenarà el benefici operatiu. La inversió inclou també la despesa en R+D, d’un 3-4% de les vendes al sector d’autocura de la salut i de 5 milions d’euros en el negoci B2B (en el qual té com a clients altres grups farmacèuti­cs), centrats en el desenvolup­ament de dossiers per al llançament de medicament­s genèrics.

El 60% dels ingressos d’Uriach procedeix de fora d’Espanya (fa cinc anys eren només el 25%), i la firma ha buscat fórmules de col·laboració amb socis locals per créixer en alguns mercats, com Grècia i Romania, i ara negocia fer el mateix a Polònia. Igualment la companyia es veu impulsada per les vendes del seu antihistam­ínic rupatadina al Japó, i la seva entrada el 2018 al Canadà i Corea del Sud.

En el negoci d’autocura de la salut la principal marca d’Uriach és la gamma de productes Aquilea, a la qual segueix el Fisiocrem, una crema per a dolors musculars, i productes històrics com a Aerored i Biodramina. El grup ha llançat a més una crema antiinflam­atòria, Cannabix, a base de cannabidio­l, que en tot just quatre mesos ha disparat les vendes.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Oriol Segarra, conseller delegat del grup Uriach
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Oriol Segarra, conseller delegat del grup Uriach

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain