La Vanguardia (Català)

ELS (A)TRIBUTS DE LA SOCIETAT DEL BENESTAR |

L’anàlisi de la fiscalitat a Catalunya porta Foment a proposar una tributació que augmenti la capacitat competitiv­a de l’economia i enforteixi la justícia social

-

Ala pel·lícula Camp de

somnis (1989), Kevin Costner tenia el somni de construir un camp de beisbol enmig de les seves terres de cultiu per albergar un partit de jugadors mítics. El leitmotiv recurrent de la història era: “Si el construeix­es, vindrà”. El lema va fer fortuna i es va incorporar a la cultura de l’economia i dels negocis com a metàfora de la creació del terreny adequat per atreure una activitat. Si l’ecosistema és l’apropiat, els negocis vindran. I aquest és l’esperit que ha volgut transmetre la patronal Foment del Treball amb el seu document Per una fiscalitat més competitiv­a. Que el model de finançamen­t autonòmic de l’Estat i l’excessiva càrrega de tributs propis de la Generalita­t no penalitzin l’activitat econòmica. I amb aquest objectiu proposa una sèrie de mesures per convertir Catalunya en un pol d’atracció d’inversions i de talent global. Si construïm aquest nou ecosistema tributari, ve a dir l’estudi, ells vindran. La inversió i el talent. Atrets tots dos per una fiscalitat competitiv­a. Però, com li passava a Kevin Costner a la pel·lícula, el camí no és fàcil i els murs d’incomprens­ió són alts i compactes.

Per començar, el terreny de joc –per continuar amb la metàfora esportiva– ha de regir-se per les mateixes normes a tot arreu. L’empresaria­t català sempre ha mostrat la seva preocupaci­ó per una fiscalitat creixent a la Generalita­t de Catalunya. És un fet, la imatge

de tributació alta de Catalunya en relació amb altres àrees dinàmiques de l’Estat. L’existència d’un impost de patrimoni; el nombre elevat d’impostos i taxes pròpies; els tipus impositius dels impostos sobre transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documental­s i les propostes de nous impostos no milloren aquesta imatge tributària, que tampoc afavoreix la retenció de talent i inversió. Els tipus més elevats amb el marginal de renda, juntament amb l’impost de patrimoni, no incentiven que directius i personal especialit­zat de corporacio­ns localitzin empreses i activitats al nostre país.

En aquest sentit, un informe de Barcelona Global assenyala que Barcelona mostra una fiscalitat que no afavoreix l’atracció de talent, enfront d’altres vuit ciutats competidor­es com París, Amsterdam, Berlín, Zuric, Madrid, Nova York, Londres i Singapur. Foment, en aquesta línia, apostaria per implantar mesures com les adoptades per Portugal, que fixa un tipus impositiu del 20% per a impatriats durant deu anys.

I és que ens trobem en una economia globalitza­da, en què les decisions de caràcter impositiu no poden ser alienes al que esdevé en el nostre entorn més immediat. Per tot això, sempre s’ha de contemplar la fiscalitat com una palanca més de la competitiv­itat d’un territori, i no pensar-hi com si ens trobéssim davant un país tancat econòmicam­ent i, per tant, insensible a l’exterior. Té un lloc en la targeta de presentaci­ó del país. Les decisions d’inversió i domiciliac­ió d’empreses o directius d’avui són la base del creixement econòmic d’avui i de demà.

I en aquest context cal destacar altres aspectes claus, com els alts nivells d’economia submergida d’Espanya. Si el nostre país tingués el mateix nivell d’economia submergida (un 25% actualment) que Alemanya (un 15%), per exemple, aflorarien gairebé 116 mil milions d’euros, dels quals uns 46 mil milions entrarien en les arques públiques, la qual cosa significar­ia tota una revitalitz­ació de la nostra societat del benestar.

Aquests són alguns dels aspectes que assenyala Foment en el seu document d’exploració d’una fiscalitat més competitiv­a. Si la construeix­es, ells vindran. No és senzill, però, si Kevin Costner va poder, Catalunya també.

 ??  ?? Una societat dinàmica, cosmopolit­a i global com la catalana necessita una tributació moderna, adaptada als nous reptes i realitats
Una societat dinàmica, cosmopolit­a i global com la catalana necessita una tributació moderna, adaptada als nous reptes i realitats
 ??  ?? Foment proposa una fiscalitat equilibrad­a perquè Barcelona i Catalunya facin el salt necessari
Foment proposa una fiscalitat equilibrad­a perquè Barcelona i Catalunya facin el salt necessari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain