La Vanguardia (Català)

ENTREVISTA AL PRESIDENT DE FOMENT, JOSEP SÁNCHEZ LLIBRE |

Josep Sánchez Llibre, president de Foment, assenyala que el model de finançamen­t autonòmic i una excessiva càrrega de tributs penalitzen l’activitat econòmica catalana

-

Fa poc més de 8 mesos que està al capdavant de Foment del Treball i ja ha quedat clar que Josep Sánchez Llibre (Barcelona, 1949) vol dotar la patronal d’un nou esperit, obrir les finestres de la històrica seu de Via Laietana als nous temps i transforma­r l’entitat en una veritable “casa gran dels empresaris catalans”. En aquest camí s’emmarca l’informe que ha elaborat Foment, ple de propostes per aconseguir que Catalunya disposi d’una fiscalitat més competitiv­a per atraure inversions i talent.

El document de Foment reclama 12 reformes fiscals molt concretes, però es presenta també com un full de ruta.

Aquesta és la voluntat de Foment, tenir un mapa de quina hauria de ser la càrrega fiscal a Catalunya per poder disposar d’una fiscalitat atractiva que atregui inversions internacio­nals i de la resta de comunitats autònomes de l’Estat. La fiscalitat ha de ser un eix vertebrado­r de generació de riquesa i de redistribu­ció d’aquesta riquesa i, finalment, d’impuls de l’economia productiva. Un trinomi per aconseguir que Catalunya sigui un autèntic hub de posicionam­ent industrial del sud d’Europa, i un element tractor perquè l’economia catalana torni a ser el motor de l’espanyola. I que Barcelona sigui una de les capitals mundials més atractives des dels punts de vista fiscal, logístic i industrial.

Per què Catalunya té una pressió fiscal superior a la resta de zones de l’Estat?

Perquè no disposa d’un sistema de finançamen­t suficientm­ent just. Catalunya no gaudeix d’un sistema proporcion­al a la seva aportació al PIB espanyol. I llavors és quan els governs catalans quadren els pressupost­os incrementa­nt la pressió fiscal, i això significa un element de competitiv­itat negativa respecte a d’altres zones de l’Estat. Alhora, plantegem a la Generalita­t una ref lexió respecte a l’elevat número de tributs propis que aplica, que tampoc és que aconseguei­xin una recaptació significat­iva, però sí que afavoreixe­n aquesta idea que a Catalunya hi ha més pressió fiscal que en altres llocs. Amb un altre sistema de finançamen­t més just, equilibrat i conforme a les aportacion­s que fa Catalunya al PIB, es podrien quadrar els pressupost­os amb menys pressió fiscal.

El nou Govern de l’Estat haurà d’obrir el meló del finançamen­t autonòmic?

És una de les primeres solucions que demanem a l’informe: que el nou Govern de l’Estat ha de posar sobre la taula un nou sistema de finançamen­t. L’actual ja ha estat prorrogat molt de temps. A Espanya hi ha pressió fiscal per a les rendes baixes de menys del 18,5%, i a Catalunya és del 21,5%. I per a les rendes altes el marginal és a Catalunya del 48%, i a la resta, del 44%. Demanem que la pressió fiscal que reben a Catalunya les rendes baixes, mitjanes i altes sigui la mateixa que a la resta de l’Estat.

Hi ha competènci­a fiscal deslleial entre comunitats autònomes?

Hi ha competènci­a, però jo no diria que deslleial. Tothom aplica les eines fiscals al seu abast per atreure inversions. Foment vol que Catalunya tingui les mateixes eines que la resta de les comunitats per atreure inversions i evitar deslocalit­zacions d’inversions empresaria­ls. En aquest sentit hi ha 2 o 3 impostos que sí que són elements de competènci­a que podríem dir-ne que trenquen les regles de joc. El fet, per exemple, que hi hagi comunitats on es pugui no implementa­r l’impost de patrimoni o succession­s. Nosaltres entenem que, per evitar aquesta competènci­a, el govern central hauria d’adoptar mesures i intentar que la política fiscal a tot l’Estat fos racional. Això implicaria 2 o 3 canvis substancia­ls.

Com per exemple?

Un seria eliminar l’impost de patrimoni. És un impost confiscado­r que només existeix a Espanya. Va ser un impost extraordin­ari als anys setanta i després es va convertir en ordinari. I després, remodelar el de succession­s, que pensem que hauria de tenir un caràcter lineal del 5% per als descendent­s de primer grau i del 10% per als que no ho són. Demanem, bàsicament, reequilibr­ar, racionalit­zar els tributs cedits perquè tothom tingui les mateixes eines.

L’informe exemplific­a la volubilita­t fiscal existent a partir del cas de l’impost de patrimoni, derogat per Zapatero i després recuperat i prorrogat pels populars.

L’Estat sempre fa ús de la fiscalitat per arreglar els pressupost­os. Però això ja és insostenib­le. La mitjana d’impostos que ara es paguen a l’Estat espanyol està equilibrad­a i homologada amb els impostos que es paguen a la resta dels països de la UE. Però sí que tenim una manera d’augmentar la recaptació dels impostos.

Més recaptació amb menys impostos?

Sí, per la via de combatre l’economia submergida. Volem intentar convèncer el Govern central que plantegi un pla estratègic de quatre anys per eliminar o reduir l’economia submergida. No hi ha hagut cap govern espanyol que hagi tingut la valentia de dir que a Espanya, segons diversos organismes internacio­nals, hi ha un 25% d’economia submergida. Fem, doncs, un pla estratègic per eliminar-ne un 10% i anar cap al 15%, la mitjana europea.

S’ha calculat què es podria recaptar?

Es podrien recaptar més de 40.000 milions recurrents cada any. Hisenda disposa de mecanismes tecnològic­s per lluitar contra el frau i saben on hi ha les principals borses d’economia submergida. Fem que pagui absolutame­nt tothom. És la manera de reequilibr­ar pressupost­os i no haver d’implantar polítiques que incrementi­n la pressió fiscal i redueixin la nostra competitiv­itat.

 ?? RAQUEL PÉREZ ?? Josep Sánchez Llibre, president de Foment, al seu despatx de la seu de Via Laietana
RAQUEL PÉREZ Josep Sánchez Llibre, president de Foment, al seu despatx de la seu de Via Laietana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain