La Vanguardia (Català)

Contra els vins ‘low cost’

Joan Huguet, president del Consell Regulador de la DO Penedès

- RAMON FRANCÀS

Fa més de 25 dels 60 anys que té que Joan Huguet Gusi treballa a la DO Penedès en representa­ció dels petits elaborador­s. Des del maig ha rellevat Josep Maria Albet a la presidènci­a del Consell Regulador, i els mesos vinents podria deixar la presidènci­a de la patronal Unió Vinícola del Penedès. Casat i pare de tres fills, Huguet és copropieta­ri del celler Can Feixes, de Cabrera d’Anoia. Amant de llargs trajectes amb moto, fins i tot de la Mediterràn­ia a l’Atlàntic, està disposat a emprendre el difícil viatge cap a una dignificac­ió dels preus que es paguen pel quilo de raïm al Penedès.

Vol fer llum a un futur que reconeix que és “fosc”, conscient que de la política de preus dependrà la conservaci­ó de l’ancestral paisatge de vinyes. No té cap dubte que el que es paga és “nefast” i lamenta que no hi hagi gaires elaborador­s que distingeix­in entre zones i qualitats a l’hora de valorar la producció. Afegeix que “les empreses que elaboren vins low cost s’han equivocat, ja que amb aquests productes no aconseguei­xen

guanyar diners. A l’Europa Occidental del segle XXI no podem produir low cost, ni samarretes, ni automòbils, ni vins. Ho han entès el sector de l’automoció o el tèxtil, però sembla que molts dels meus companys o no ho veuen o no s’ho acaben de creure”.

En aquesta nova etapa vol continuar la bona feina feta per potenciar la varietat de raïm blanc autòctona xarel·lo, que s’ha convertit en la bandera de la DO, i per convertir el Penedès en la primera denominaci­ó espanyola d’origen cent per cent ecològica. És conscient de la dificultat d’aquest últim repte, de manera que no gosa fixar terminis, si bé destaca que les hectàrees de vinya ecològica no paren de créixer. També afirma que intentarà seduir la bona colla de productors de prestigi que han abandonat amb amargor la DO Penedès o els que ja han començat a elaborar vins al marge d’aquesta denominaci­ó.

Un altre capítol és el de recompondr­e l’espai fracturat dels escumosos del Penedès. Huguet, que té celler un familiar que ha abandonat la DO Cava i s’ha afegit a l’aventura de Corpinnat, no empara els seus propis escumosos en la categoria de vins efervescen­ts Clàssic Penedès de la DO Penedès que presideix. Diu que no és una incongruèn­cia perquè el futur dels escumosos al cor de la Catalunya vitiviníco­la “ha quedat aparcada”. Reconeix que “ara com ara no té cap sentit la coexistènc­ia de Clàssic Penedès i Corpinnat”. Veu com un mèrit que la irrupció de Corpinnat hagi fet que “la fins ara estàtica DO Cava es mogui”. Huguet s’estima més centrar-se en els vins tranquils i ha deixat en mans d’Albet la gestió dels Clàssic Penedès.

Entre les seves prioritats també destaca crear a partir de la verema del 2020 un viver de cellerers en una nau en desús de Vilafranca del Penedès per contribuir a intentar que els joves productors, els avis dels quals van deixar d’elaborar vins per vendre el raïm a les grans companyies i cooperativ­es, es llancin a crear els seus propis vins. En aquest celler, en què compartira­n maquinària i tecnologia, rebrien l’assessoram­ent de la mateixa DO Penedès.

Huguet també vol institucio­nalitzar uns premis anuals mentre estudia reformular o eliminar les sales d’exposicion­s o showrooms Passarel·la Penedès, en què els cellers presenten les noves produccion­s. Preveu crear la figura d’un vicepresid­ent amb caràcter representa­tiu que recaurà en un dels sis vocals del sector viticultor, i a l’octubre espera aprovar la creació dels nous Vi i Gran Vi de Mas per mirar de recuperar la figura tradiciona­l de la unitat productiva del Penedès. Aquests vins, amb una criança mínima de dotze mesos, que es presentara­n en ampolla de la Borgonya, s’elaboraran amb raïm de finques de masies anterior al 1900 i han d’obtenir del panell de tast de la DO una qualificac­ió mínima de 72 punts.

Vol convertir el Penedès en la primera denominaci­ó d’origen espanyola cent per cent ecològica

Defensa que Corpinnat ha fet que “la fins ara estàtica DO Cava es mogui”

 ?? LV ?? Joan Huguet, president del Consell Regulador de la DO Penedès, és copropieta­ri del celler Can Feixes
LV Joan Huguet, president del Consell Regulador de la DO Penedès, és copropieta­ri del celler Can Feixes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain