La Vanguardia (Català)

UN DIA SENSE COTXES A LA VIA LAIETANA

El carrer per a vianants atreu públic, però la reforma no serà tan radical; els veïns no ho volen

- MARTA RICART

La Via Laietana, l’artèria barcelonin­a on l’actual Consistori municipal vol fer durant aquest mandat una transforma­ció radical per restringir el pas dels automòbils, va ser ahir l’espai estrella del dia Sense Cotxes a la capital barcelonin­a. Un gran nombre de persones hi van anar ahir a gaudir de les àrees de descans i les zones destinades al lleure.

La Via Laietana va estar pràcticame­nt tot ahir sense cotxes, motos ni busos. Amb rodes només s’hi veien algunes bicis i patinets (pocs d’adults). La calçada convertida en zona de vianants es va omplir d’espais d’informació i tallers d’energia neta, de reciclatge, de vegetació, jocs per a nens i adults, gandules i música en viu. Per seEs gon any, les festes de la Mercè i el dia Sense Cotxes van tancar la via al trànsit entre les places Urquinaona i Antonio López. L’èxit de públic va ser indiscutib­le, gairebé amb embús de barcelonin­s i turistes al migdia en el tram central, el més proper a la plaça Sant Jaume.

“Aquesta és la Via Laietana que ens agrada al govern municipal i per a això treballem, perquè sigui una zona de transforma­ció urbana”, va dir la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. Molts passejants advocaven perquè el carrer sigui per als vianants. Com la Laura, veïna de Santa Caterina, que vigilava el seu nen mentre jugava en un sorral: “No venim mai a passejar aquí; m’encantaria que es recuperés el carrer per a la gent”. Però això d’ahir, el carrer que

respira, visió d’una ciutat menys contaminad­a, fa pinta de ser més un miratge que una realitat futura. projecta reformar la Via Laietana, sí, però la restricció de trànsit no serà tan radical. Sanz va assegurar que la reforma plantejada en l’anterior mandat es manté; vol que aquest mandat sigui “el de la Via Laietana, com el de la unió dels tramvies de la Diagonal”. La regidora va admetre que falta acabar de consensuar el projecte i pressupost­ar-lo, però se’l considera part de les mesures que han de complement­ar a la ciutat la zona de baixes emissions que s’aplicarà al gener, la restricció de trànsit per mitigar la crisi climàtica. Va afegir que si la reforma de la Via Laietana s’endarrerís, no es descarten accions puntuals de reducció de la circulació, com les aplicades en altres carrers o a les superilles, ja que no es vol que aquest eix de Ciutat Vella prioritzi el trànsit com fins ara.

Els veïns i comerciant­s del carrer aproven que es renovi, que s’eixamplin les voreres (fins i tot més del que planteja l’Ajuntament) i es redueixi el trànsit, però s’oposen a una Via Laietana sense cotxes. Defensen que és un eix mar muntanya bàsic, va indicar David González, president de l’associació de veïns i comerciant­s. Ells proposen un carril bus i un de trànsit per sentit de circulació; l’Ajuntament preveu un carril bus de pujada i de baixada però un carril de trànsit només de baixada per deixar espai a un carril bici.

La conversió en zona de vianants d’ahir no es va consensuar amb els veïns, segons González (una farmàcia, per exemple, no va poder rebre subministr­aments amb el tall del trànsit). El líder veïnal va dir que no són partidaris de mesures del tipus superilla; va recordar que s’ha estimat que la Via Laietana ja suporta manifestac­ions i talls uns 150 dies a l’any.

La regidora Sanz afirma que el carrer es reformarà durant aquest mandat

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Sense soroll de trànsit La Via Laietana es va vestir ahir de verd, amb àrees de descans, per fer visible una ciutat idíl·lica, menys contaminan­t
LLIBERT TEIXIDÓ Sense soroll de trànsit La Via Laietana es va vestir ahir de verd, amb àrees de descans, per fer visible una ciutat idíl·lica, menys contaminan­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain