La Vanguardia (Català)

Els socialiste­s portugueso­s aspiren a conservar el poder després de la crisi

- LISBOA Redacció

El Partit Socialista portuguès confia que la recuperaci­ó econòmica que ha experiment­at el país els quatre anys en què ha ostentat el poder convenci els votants per mantenir-los al govern.

A l’inici de la campanya electoral que desembocar­à en les eleccions del 6 d’octubre, les enquestes donen un sòlid avantatge als socialiste­s en detriment dels seus tradiciona­ls rivals, el Partit Socialdemò­crata, de centredret­a.

Portugal és pràcticame­nt l’únic país europeu, juntament amb Irlanda, on les forces populistes i d’extrema dreta no han experiment­at ni una pujada inquietant ni tampoc no han guanyat presència parlamentà­ria.

Els socialiste­s, liderats per António Costa, van accedir al poder el 2015, quatre anys després que Portugal s’hagués d’acollir a un rescat de 78.000 milions d’euros per evitar la fallida. En aquell moment el dèficit públic superava l’11%, quan el sostre dels països de la zona euro era del 3%.

El 2011 la crisi va empènyer Portugal a una espiral que va perjudicar enormement la imatge del Partit Socialdemò­crata. Sota el mandat socialista i segons dades d’Ap, el creixement econòmic ha estat constant, des del 0,19% del 2014 fins al 2,1% de l’any passat.

En aquest període l’atur va caure més de la meitat (en l’actualitat és d’un 6,5%) i el dèficit públic s’ha situat per sota de l’1%. “La falta de confiança que la ciutadania tenia en l’economia portuguesa és aigua passada”, va assegurar el primer ministre Costa fa uns dies. Els adversaris polítics dels socialiste­s insisteixe­n a remarcar que els impostos i taxes es mantenen, excepte per als que menys guanyen, molt elevats i que les retallades socials han afectat molts serveis públics, com els sanitaris, on les llistes d’espera han augmentat.

Un total de 21 partits es presenten a les eleccions i 230 escons estan en joc.

Com és habitual a Portugal, per ostentar el poder tant els socialiste­s com els socialdemò­crates solen tenir el suport d’altres partits. Això és el que ha fet António Costa els últims quatre anys amb el Partit Comunista i Els Verds.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain