La Vanguardia (Català)

Ciutadans esgrimeix la moció de censura contra el PSC

El partit de Rivera no aconseguei­x sumar el suport dels socialiste­s i Torra supera el tràmit sense ni tan sols intervenir en el debat

- MAITE GUTIÉRREZ IÑAKI ELLAKURÍA

Sense cap esgarrapad­a i sense pronunciar ni una sola paraula. El president de la Generalita­t, Quim Torra, va superar la moció de censura presentada per Ciutadans, una operació condemnada al fracàs per endavant, no tant per la impossibil­itat de destronar-lo –ja que el bloc independen­tista continua conservant la majoria absoluta malgrat les profundes discrepànc­ies– sinó per la incapacita­t de Lorena Roldán de sumar el suport de tota l’oposició. El debat, a la fi, va esdevenir un còmode tràmit per al líder independen­tista, que va superar amb 76 vots en contra (JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP), 40 a favor (Cs i PP) i 17 abstencion­s (PSC-Units).

Encastella­t al seu escó, Torra va delegar tota resposta en els seus subalterns, com la portaveu del Govern, Meritxell Budó –“És una iniciativa pels interessos electorals de Cs”–, malgrat la teòrica transcendè­ncia de la cita, i va deixar que el debat de la “moció de la convivènci­a” s’anés transforma­nt en un intercanvi de retrets entre partits constituci­onalistes, tots amb els ulls posats en les eleccions del 10-N. Especialme­nt dur va ser el debat entre Roldán i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va lamentar, després dels insistents retrets de la diputada de Cs, que semblava que la moció de censura fos contra ell i no pas contra el president de la Generalita­t.

Tant Cs com el PP, que fa mesos va proposar de presentar una moció de censura a Torra, van carregar dins i fora de l’hemicicle contra el PSC per no votar favorablem­ent a la iniciativa. “Tornin al sentit comú, no siguin còmplices dels violents, no siguin els socorriste­s del procés”, va reclamar Roldán a un PSC al qual nega tota legitimita­t política per liderar el constituci­onalisme perquè no van guanyar les eleccions del 21-D, al contrari que Inés Arrimadas.

Tot i així, Roldán no va desistir en l’afany d’evitar el fracàs d’una moció de censura a un president de la Generalita­t que “està portant Catalunya cap a l’abisme”. La portaveu de Cs va cridar a l’“esperit del 8 d’octubre del 2017”, data de la multitudin­ària manifestac­ió constituci­onalista a Barcelona, perquè els socialiste­s catalans acabessin mode l’abstenció al vot favorable. I va presentar un decàleg de propostes entre les quals va destacar una nova llei electoral, la “despolitit­zació” de l’administra­ció pública, els mitjans de comunicaci­ó públics i l’escola.

“Els que fa dos anys vam defensar la llibertat i la convivènci­a hem d’estar units com llavors, que hi hagi una oposició responsabl­e i valenta capaç de parar els peus als qui volen trepitjar les línies vermelles de la democràcia”, va dir Roldán en l’arrencada del debat, subratllan­t l’aplaudimen­t en l’últim ple del bloc independen­tista als set CDR detinguts per presumpte terrorisme. Acompanyad­a des de la tribuna de convidats per Albert Rivera i Arrimadas, va traçar una línia en què, d’una banda, hi ha els “demòcrates” que s’oposen als plans de Torra, i, de l’altra, els que s’alineen amb Torra i el seu “aval a la violència”. Fins i tot va elevar el suport a la moció presentada per Cs com una “obligació moral per a qualsevol constituci­onalista”.

Un discurs que va repetir poc després el mateix Rivera, en improvisad­a roda de premsa als passadisso­s del Parlament. A pocs metres d’on hi va haver un intercanvi dialèctic entre Iceta i Cayetana Álvarez de Toledo. La candidata del PP per Barcelona, segons fonts presencial­s, li va reclamar: “Voteu amb nosaltres, voteu amb els constituci­onalistes”; i el líder del PSC li va respondre: “A mi m’agrada guanyar, jo soc un guanyador com tu. Podem anar amb vosaltres però no a qualsevol lloc”. La curta però intensa conversa es va acabar quan la dirigent popular li va retreure la seva “equidistàn­cia i ambigüitat” i li va exigir que el socialisme català “torni a la Constituci­ó”, a la qual cosa Iceta va respondre: “El PSC està en el constituci­onalisme des de sempre, fins i tot abans que alguns”. El primer secretari del PSC es va convertir a estones en el protagonis­ta de la jornada, amb dures crítiques llançades des del grup de Cs, del PP, dels comuns i també d’ERC. Els socialiste­s catalans se senten objecte de tots els atacs en la nova contesa electoral del 10-N, i així l’hi va transmetre Iceta a Roldán durant el seu intens debat: “Les enquestes els van malament i s’han posats nerviosos”, per això ara “presenten aquesta moció de censura fracassada”. “Els números no donen”, va insistir Iceta parafrasej­ant Arrimadas, que havia rebutjat presentar aquesta iniciativa en repetides ocasions mentre era cap de l’oposició a Catalunya.

El líder socialista va deixar clara l’“oposició” al Govern de Torra, “però Cs no és la solució per a Catalunya”. Una tesi a què també van donar suport els comuns i la CUP a través dels seus portaveus, Jéssica Albiach i Vidal Aragonés. “Estan utilitzant el Parlament per remuntar unes enquestes que els van fatal; respecti Catalunya i la democràcia”, va afirmar el portaveu de JxCat, Albert Batet. “Assumeixin que no són una alternativ­a perquè no són ni seran 68 diputats”, va afegir el republicà Sergi Sabrià.

Com Roldán, Alejandro Fernández (PP) va demanar la unitat consvent-se

Lorena Roldán

Ciutadans

“Votar aquesta moció contra els que avalen la violència és una obligació moral de tot constituci­onalista”

Albert Batet

Junts per Catalunya

“És una moció fracassada, un frau, pura propaganda”

Sergi Sabrià

ERC

“Els encanta convertir aquest Parlament en un plató de televisió”

Miquel Iceta

PSC

“El Govern de Torra és censurable, però vostè no és la solució per a Catalunya”

Jéssica Albiach

Catalunya en Comú Podem

“Vostès ni represente­n la concòrdia ni la convivènci­a”

Vidal Aragonés

CUP-CC

“Cs busca criminalit­zar el president del Govern i el conjunt de l’independen­tisme”

Alejandro Fernández

PP

“El constituci­onalisme guanyarà la jornada d’avui encara que perdem la votació”

titucional­ista i va acusar Iceta de dedicar “manyagues per a Torra i menyspreu per a Roldán”.

El d’ahir va ser un ple amb aromes velles i discursos ja sentits; un ple que va patir de la significac­ió de les altres tres mocions de censura presentade­s al Parlament des de la recuperaci­ó de la democràcia, les dues contra Jordi Pujol el 1982 i el 2001 i la presentada contra Pasqual Maragall el 2005, potser pel segell del fracàs amb què va néixer la iniciativa o potser perquè les “cites històrique­s” en la política catalana ja han superat la quota.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? El rerefons de les eleccions del 10 de novembre va estar present al Parlament durant la moció de censura de Ciutadans contra Quim Torra. Les candidates a les generals per Barcelona del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, i de Cs, Inés Arrimadas, van seguir la sessió
QUIQUE GARCÍA / EFE El rerefons de les eleccions del 10 de novembre va estar present al Parlament durant la moció de censura de Ciutadans contra Quim Torra. Les candidates a les generals per Barcelona del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, i de Cs, Inés Arrimadas, van seguir la sessió
 ??  ??
 ??  ??
 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Felicitaci­ons Roldán va rebre la felicitaci­ó dels seus –petó de Carrizosa a la foto–, i Torra també va ser compliment­at pels grups de JxCat i ERC
QUIQUE GARCÍA / EFE Felicitaci­ons Roldán va rebre la felicitaci­ó dels seus –petó de Carrizosa a la foto–, i Torra també va ser compliment­at pels grups de JxCat i ERC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain