La Vanguardia (Català)

Sánchez promet apujar les pensions segons l’IPC al desembre

El líder del PSOE defensa el diàleg amb Catalunya dins de la llei

- JUAN CARLOS MERINO

Pedro Sánchez va presentar ahir el programa electoral per al 10-N i va assegurar que aprovarà una pujada de les pensions al desembre segons l’IPC fins i tot estant en funcions.

Sis mesos després de les últimes eleccions generals, Pedro Sánchez va tornar a lluir ahir l’escenograf­ia institucio­nal de les banderes espanyoles i europees, en l’acte electoral en què va presentar un petit avançament del seu programa amb una trentena de “compromiso­s socials”. El líder del PSOE va assegurar, en tot cas, que el seu no és un programa electoral, ja que això serà, segons el seu parer, el que presentara­n els seus rivals polítics. El que ell va començar a revelar ahir, en canvi, és “un programa de govern”. I és que Sánchez parteix de la premissa que només ell podrà governar després del 10-N, tret que el bloqueig de la resta dels partits l’hi torni a impedir. Així, va assegurar que només ell té “un projecte per a Espanya”.

I, envoltat una altra vegada per la majoria dels seus ministres en funcions i per la cúpula del PSOE, Sánchez va esgrimir la seva agenda social. Amb l’anunci estrella que “aquest mateix mes de desembre actualitza­rem les pensions del 2020 segons l’IPC real”. Ja es va comprometr­e que un mes després de les pròximes eleccions, tant si continua en funcions com si ha aconseguit desbloquej­ar la seva investidur­a, apujarà les pensions. Sánchez va reclamar a la ciutadania que, amb la “sopa de lletres” a la seva esquerra i a la seva dreta, pensi “en qui pot guiar el país” tota una legislatur­a.

Un guia, a més, davant les turbulènci­es que s’acosten, amb la desacceler­ació econòmica, l’amenaça d’un Brexit per força o la sentència del Tribunal Suprem sobre els líders independen­tistes empresonat­s, que determinar­an bona part de la campanya. De fet, Sánchez ja va situar el conflicte català com a prioritat del seu discurs electoral. I ahir, malgrat que l’objectiu era subratllar l’agenda social, no es va descuidar de la ració diària d’advertènci­es: a Catalunya, passi el que passi, hi garantirà “la seguretat i la convitacar vència”, sempre amb la seva fórmula de “llei i diàleg”.

La seva resposta al conflicte català fins i tot figura entre les 35 mesures socials que va desgranar ahir. Al punt 34 s’aposta per “un Estat de les autonomies fort i cohesionat”. “Abordarem el conflicte de convivènci­a a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern i la Generalita­t, sempre dins de la Constituci­ó”, explicita el programa. Sánchez, a la nit a Antena 3, va assegurar que “el projecte polític de l’independen­tisme és molt perillós”. I que hi ha “bastantes raons” per censurar Quim Torra. “Però una moció de censura no es pot fer per enfortir qui hi ha al Govern, que és el que ha fet Ciutadans”, va criticar.

Pel que fa a l’agenda social, el primer punt de les mesures que va desa l’acte d’ahir aposta per unes “pensions protegides cada any i per sempre”. El líder del PSOE va celebrar que, gràcies a les mesures adoptades pel seu govern, el 2019 els pensionist­es van guanyar poder adquisitiu i van poder recuperar “el que havien perdut els anys anteriors”. Ara el seu compromís és “blindar a la Constituci­ó el sistema públic de pensions, abordant les reformes que en garanteixi­n la sostenibil­itat i la suficiènci­a, actualitza­nt-les d’acord amb l’IPC real i augmentant les pensions mínimes i no contributi­ves”.

Tret de l’actualitza­ció de les pensions al desembre, estigui en funcions o no, la resta d’iniciative­s socials que va explicar són les mateixes que va portar a les urnes el 28-A: l’increment progressiu del salari mínim interprofe­ssional fins que d’aquí quatre anys suposi el 60%

El president anuncia que un mes després del 10-N, encara que continuï en funcions, actualitza­rà les pensions amb l’IPC

del salari mitjà, la derogació dels “aspectes més lesius” de la reforma laboral del PP, el final dels copagament­s farmacèuti­cs o la regulació de l’eutanàsia. També, les substituci­ons de la Lomce o la llei mordassa, “per garantir l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica”, i la reforma del Codi Penal per garantir que la falta de consentime­nt sigui clau en la qualificac­ió dels delictes sexuals. O l’abolició de la prostituci­ó, amb una llei contra el tràfic amb finalitats d’explotació sexual que inclogui sancions penals per a aquells es beneficiïn de la prostituci­ó aliena i per a “la demanda i la compra”.

Un altre dels compromiso­s de Sánchez és impulsar una oferta d’habitatge de lloguer “segur i estable a preus assequible­s, mobilitzan­t els habitatges buits i els grans tenidors d’habitatge”, i també frenant les pujades abusives de preus i donant suport a l’accés dels joves, que rebran ajuts al lloguer en proporció amb la seva renda.

I, com ja va voler garantir a Pablo Iglesias, Sánchez constituir­à “consells sectorials de verificaci­ó”, en què participi la societat civil, per assegurar el compliment dels seus compromiso­s.

 ?? DANI DUCH ?? Sánchez va presentar ahir a Madrid els compromiso­s socials del seu “programa de govern” per al 10-N
DANI DUCH Sánchez va presentar ahir a Madrid els compromiso­s socials del seu “programa de govern” per al 10-N

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain