La Vanguardia (Català)

L’Espanyol substituei­x Gallego per Pablo Machín

L’Espanyol destitueix David Gallego i es posa en mans de Pablo Machín

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

En la presentaci­ó com a entrenador de l’Espanyol, David Gallego declarava haver complert el primer somni. El segon, va dir, era estar al càrrec “molt de temps”. Quatre mesos ha durat, abans de ser devorat pels resultats. Amb l’equip a la penúltima posició del campionat i sense símptomes de millora, malgrat la victòria de la setmana passada a Moscou, la cúpula directiva ha optat pel procedimen­t habitual en aquests casos: la destitució. La direcció esportiva, d’acord amb el president, Chen Yansheng, va decidir la substituci­ó de Gallego per Pablo Machín, exentrenad­or del Sevilla i el Girona, que disposarà de gairebé dues setmanes per preparar el pròxim repte, la visita del Vila-real a Cornellà el dia 20. “El club ha pres aquesta decisió fruit del rendiment esportiu del primer equip i amb la clara voluntat de reconduir la situació actual del conjunt blanc-iblau a la Lliga”, indica l’Espanyol en un comunicat.

“Volem ser un equip que en defensa es comporti com un equip petit i que en atac es comporti com un equip gran”, va proclamar Gallego, il·lusionat i convençut. Ni la falta de consens amb la seva designació ni la seva inexperièn­cia l’atemorien. “El dubte és l’avantsala del fracàs, fa molt temps que m’estic preparant i això és casa meva. Cap dubte”. Quatre mesos després, la il·lusió europea de l’Espanyol s’ha desinflat davant una depriment realitat domèstica. Ha firmat el pitjor començamen­t de Lliga dels últims 25 anys i no ataca com un equip gran: 4 gols signifique­n el segon pitjor registre golejador de la seva història en les primeres 8 jornades. La crisi externa s’agreuja amb les tensions al vestidor.

L’Espanyol ha cremat un home de la casa. Gallego va aconseguir dues lligues amb el juvenil A, al qual va arribar fa sis anys procedent del futbol territoria­l. Va aconseguir un ascens amb el filial el 2018 i va acabar aquella temporada com a recanvi de Quique Sánchez Flores al capdavant del primer equip. Quatre victòries i un empat va registrar Gallego, que va debutar a la màxima categoria al camp del Girona contra el conjunt de Pablo Machín. 0-2 va guanyar l’Espanyol amb gols de Gerard Moreno. El davanter ja no és a l’equip, ni Pau López, ni Borja Iglesias, ni Mario Hermoso... Òscar Perarnau i Rufete, màxims responsabl­es esportius, van estalviar en banqueta amb David Gallego i li van oferir un conjunt devaluat respecte al curs anterior. I no es pot viure només de la il·lusió europea.

Ara l’Espanyol es posa en mans de Pablo Machín, que ahir

EL COMUNICAT

“El club ha pres aquesta decisió amb la clara voluntat de reconduir la situació actual”

va firmar un contracte per aquesta temporada i la vinent, segons va anunciar el club, i serà presentat avui (10.30 h) a l’estadi. El tècnic sorià, de 44 anys, no era l’única opció, i tal vegada tampoc la predilecta. Però les condicions econòmique­s de Javi Gracia, que fa un mes va ser liquidat com a tècnic del Watford a la Premier, superaven els paràmetres desitjats per l’Espanyol.

Machín estava a l’atur des que va ser acomiadat del Sevilla al març. Va viure els seus millors anys (2014-2018) a Girona. Va ser l’artífex del primer ascens del conjunt de Montilivi a la màxima categoria i va aconseguir-hi la permanènci­a de manera folgada la temporada 2017-2018. Es va convertir en entrenador de moda gràcies al rendiment del seu sistema, sempre amb tres centrals i dos laterals molt llargs, fins al punt que el Sevilla va fer l’esforç d’arrencar-lo de Girona.

La seva trajectòri­a a la vora del Guadalquiv­ir té un paral·lelisme amb la de Gallego a l’Espanyol. Va classifica­r l’equip per a la fase de grups de la Lliga Europa després de superar tres rondes prèvies. Però a la Lliga a la 8a jornada el Sevilla era líder, i va tornar a ser-ho la 13a. A diferència de Gallego, Machín va caure des de les altures quan una sèrie de mals resultats el van endarrerir a la Lliga i va ser eliminat d’Europa amb un gol de l’Slavia de Praga a l’últim minut de la pròrroga.

El model que va deixar de funcionar sobtadamen­t al Sánchez Pizjuán tindrà una nova oportunita­t al RCDE Stadium, on els centrals i els futboliste­s de banda amb recorregut com Pedrosa poden trobar en Machín un dinamitzad­or impagable.

EL CONTRACTE

Machín, ex del Girona i el Sevilla, ha firmat per dues temporades i serà presentat avui

 ?? UKKO IMAGES / EFE ?? Pablo Machín i David Gallego es van enfrontar a Girona quan l’espanyolis­ta va substituir Sánchez Flores de manera provisiona­l
UKKO IMAGES / EFE Pablo Machín i David Gallego es van enfrontar a Girona quan l’espanyolis­ta va substituir Sánchez Flores de manera provisiona­l
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain