La Vanguardia (Català)

Víctor Valdés

EXENTRENAD­OR DEL BARÇA JUVENIL

- PÀGINA 40

Víctor Valdés (37) ha desaprofit­at una oportunita­t única per créixer com a entrenador en el club de la seva vida en ser acomiadat del juvenil per repetides insubordin­acions i un comportame­nt impropi del futbol formatiu.

De la il·lusió compartida al conflicte irreversib­le. Com una parella mal divorciada, Víctor Valdés i el FC Barcelona s’encarregav­en les últimes hores de culpar-se mútuament del que ha passat utilitzant terceres persones, bàsicament periodiste­s. El llegendari exporter, anunciat pel club amb entusiasme com a nou entrenador del juvenil A fa tot just tres mesos (“torna una llegenda”), signava ahir al matí la seva liquidació tot sol, rebut per un treballado­r de recursos humans a les oficines, sense cap rastre de responsabl­es del futbol base o membres de la directiva. Valdés havia firmat un contracte d’un any prorrogabl­e per un altre.

S’han esfumat, doncs, els desitjos mutus de reconcilia­ció, motivats per aquella primera ruptura traumàtica originada quan Valdés va abandonar insòlitame­nt l’equip en la seva etapa final com a jugador, suposadame­nt reparada quan ell mateix va trucar al president Josep Maria Bartomeu aquest estiu. “Vaig parlar amb en Víctor i em va dir: ‘Presi, no creus que és hora de tornar a casa?’. I li vaig dir que sí”, explicava el president blaugrana a començamen­ts de juliol. Tot se n’ha anat en orris.

Valdés du les de perdre en aquest afer. El seu passat, esquitxat de massa episodis conflictiu­s, donarà poc marge a les versions que surtin per defensar-lo, encara que segurament algunes siguin justes. La desfilada de representa­nts que va tenir els primers anys de carrera; el gest lleig i la fugida quan Van Gaal el va obligar a jugar al filial; la referida marxa del 2014, que va incloure una reclusió voluntària a Augsburg (Alemanya) per curar-se d’una lesió greu de genoll, i amb aquella, un incomprès aïllament respecte d’uns quants companys de vestidor, incloent-hi alguns dels més íntims...

El relat dels fets que propaguen fonts del club per justificar la destitució de Valdés com a entrenador del juvenil és contundent. El tècnic s’ha discutit, expliquen, amb el cuidador de la gespa, amb el nutricioni­sta, amb empleats de comunicaci­ó (va transcendi­r una esbroncada perquè no li portaven una cadira en una roda de premsa) i fins i tot amb els gestors de les instal·lacions de la Masia perquè un dia va exigir fer una barbacoa amb el seu equip quan no estava programada. També s’ha parlat molt de la seva resistènci­a a complir amb les directrius que marca el futbol base blaugrana, desmarcant-se del 4-3-3 i aplicant el seu propi manual, negant la titularita­t a jugadors per qui el club ha apostat molt fort econòmicam­ent (Ilaix Moriba, Balde...) i descuidant la seva tasca com a formador, i castigant alguns dels seus futboliste­s amb la suplència per haver estat premiats pel club amb una convocatòr­ia amb el Barça B. Dialogant, malgrat les seves contínues esmenes amb Jordi Roura i Aureli Altimira, responsabl­es del futbol formatiu i homes conciliado­rs amb qui és difícil col·lidir, Valdés ha xocat frontalmen­t amb Patrick Kluivert, nou director del futbol base, amb qui no hi ha hagut mai química. La relació ha estat tan aspra que al club se sospita que tots dos mantenien un compte pendent de la seva època de jugadors. La discussió que va desencaden­ar la crisi divendres passat, preludi de l’acomiadame­nt i en què van estar a punt d’arribar a les mans (“Valdés picava a la taula del despatx de Kluivert”, revelen alguns testimonis), es va originar quan Valdés va reclamar un futbolista del juvenil B i va obtenir la negativa de Kluivert. La sensació és que, més enllà de les diferèncie­s de concepte, totes reconduïbl­es, l’acomiadame­nt neix del comportame­nt de Valdés i la seva incapacita­t per conviure amb les obligacion­s del futbol formatiu blaugrana i entendre-les.

DE LA RECONCILIA­CIÓ

La decisió de Bartomeu de recuperar-lo, que va ser política però va generar il·lusió, ha acabat fatal

Assumint que té un caràcter fort, els qui coneixen bé un dels millors porters de la història del Barça asseguren que Kluivert, que en realitat sempre va voler un altre entrenador per al juvenil, li ha fet la vida impossible i s’ha negat a concedir-li cap de les seves peticions. Desmenteix­en que es tanqués en banda al 4-3-3 (de fet, l’estava utilitzant els últims partits) i subratllen que el president Bartomeu, que al principi el va acollir, l’ha deixat a l’estacada i no li ha contestat cap de les trucades quan Valdés ja se sentia, a parer seu, maltractat.

Valdés, que medita com es defensarà (si a través d’un comunicat o una roda de premsa), deixa el juvenil segon a la Lliga i molt tocat a la Youth League. El substituei­x en el càrrec Franc Artiga, tècnic que va ingressar a la Masia el 2010.

AL DIVORCI

Valdés ha topat amb superiors (Kluivert) i subalterns i oferirà aviat la seva versió dels fets

 ??  ??
 ?? EP ?? Víctor Valdés en una imatge recent com a entrenador del juvenil blaugrana
EP Víctor Valdés en una imatge recent com a entrenador del juvenil blaugrana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain