La Vanguardia (Català)

L’advertènci­a de PSA

- MARIO SASOT Saragossa

El fabricant de marques com Peugeot o Citroën destaca la competitiv­itat de les plantes del Marroc i Portugal comparades amb les espanyoles.

El president del Grup PSA, Carlos Tavares, va advertir ahir que les factories del grup a Kenitra (Marroc) i Mangualde (Portugal) “continuen sent més eficients que les espanyoles”.

“Tant la planta de Saragossa com la de Madrid i Vigo estan progressan­t adequadame­nt en termes de competitiv­itat”, va manifestar, encara que va assegurar que les de Portugal i el Marroc continuen sent encara més eficients. “I no em refereixo només als sous”.

Tavares va llançar aquesta advertènci­a durant la visita del Rei a la planta de Figueruela­s (Saragossa) per celebrar la sortida del primer vehicle de la sisena generació del nou model Corsa, que es fabricarà exclusivam­ent en aquesta factoria i que inclou una versió elèctrica a partir de l’any 2020.

Entre les fàbriques del grup “més eficients”, Tavares va assenyalar que la planta de Portugal és “la més rendible de les quatre que tenim a la península Ibèrica”, encara que va admetre que la de Vigo es troba també entre les millors. A més, va reconèixer la bona feina i els avenços en optimitzac­ió de recursos que s’ha anat realitzant a Figueruela­s en els últims anys i va agrair els sacrificis i la flexibilit­at acceptats pel comitè d’empresa i els 5.000 treballado­rs de la plantilla.

Tavares va qualificar d’“imparable” l’electrific­ació de l’automòbil, però va considerar “dogmàtica” l’actitud d’alguns països membres de la Unió Europea. “Cal explicar a la societat que la mobilitat elèctrica, com el menjar bio, és més cara”, va dir. De fet, el nou model Corsa amb motor elèctric que es farà a Figueruela­s costa 30.000 euros, si bé el director general de la planta saragossan­a, Muñoz Codina, va destacar que el seu cost s’amortitzar­à amb el temps pel baix consum de la càrrega elèctrica. De la planta de Saragossa, on es produeixen, a més de l’Opel Corsa, l’Opel Crossland X i el Citroën C3 Aircross, en sortiran aquest any 480.000 vehicles, un 16% més que no pas l’any anterior.

Muñoz Codina va avançar que la previsió és arribar a produir aquest any 45.000 nous Corsa. Així mateix, va informar que s’han invertit 250 milions d’euros per adequar la factoria per poder acollir una plataforma multienerg­ia, que permet muntar indistinta­ment motors tèrmics, ja siguin de gasolina, dièsel o elèctrics. A més, s’han creat 500 llocs de treball.

L’estratègia del Grup PSA preveu que Opel es converteix­i en una marca totalment elèctrica el 2024. Serà la primera d’Espanya i la primera del grup automobilí­stic francès que fabricarà un turisme completame­nt elèctric.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain