La Vanguardia (Català)

De la Masia als ‘Wolves’

Sortit de la Masia, el ‘Hulk’ de la Premier s’ha reinventat com a carriler

- CARLOS NOVO Madrid

Encara que jugar als equips inferiors del FC Barcelona és una prova de qualitat, això no significa que la teva destinació sigui el primer equip, una lliçó apresa per Adama Traoré, el jove d’origen malià nascut a l’Hospitalet que, després de passar per la Masia, ha acabat explotant com a lateral al Wolverhamp­ton anglès.

Recordeu Adama Traoré? Aquell jove d’origen malià nascut a l’Hospitalet el 1996 els pares del qual van arribar a Barcelona als vuitanta i que va arribar a la Masia el 2004, amb vuit anyets? Aquell que va debutar al primer equip del Barça amb 17 anys i nou mesos a les ordres del Tata Martino? Va ser un 23 de novembre del 2013, al Camp Nou contra el Granada, quan va entrar al minut 82 per substituir un tal Neymar.

La trajectòri­a d’Adama Traoré no és una història del tot infreqüent en planters com el blaugrana o el del Madrid. Aparentmen­t joves àmpliament preparats. Irrompen amb força gairebé sempre perquè una plaga de lesions els obre un forat a l’equip. Venen per quedar-se. O no. La Masia en produeix uns quants cada any.

El cas d’Adama pot recordar el de Munir el Hadaddi, que va arribar al vestidor blaugrana una temporada després, la 2014-2015. L’estrella d’Adama es va apagar en dues temporades, en què va jugar quatre partits i va marcar un gol, a la Copa del Rei, en un 8-0 a l’Osca. La de Munir va ser bastant més longeva: quatre campanyes i 56 partits, amb dotze gols.

Atesa la falta d’oportunita­ts al primer equip i per no frenar la seva progressió, el Barcelona va decidir traspassar Adama a l’Aston Villa l’estiu del 2015 a canvi de deu milions d’euros, més dos en variables, i es va guardar una opció de recompra per tres anys. És una pràctica que fa un temps que utilitzen força tant el Barcelona (Bojan, Denis Suárez, Cucurella, Alcácer...) com el Madrid (Morata, Kovacic, Theo Hernández o Raúl de Tomás).

Tot i això, la progressió esperada no sempre es compleix i sovint el tan anhelat retorn no arriba. Adama no va tenir un bon any a Birmingham. Tot just va jugar deu partits i al Villa tampoc no el va tenir i va descendir. La seva següent destinació va ser el Middlesbro­ugh, a la Championsh­ip, la segona divisió anglesa, on va repuntar la seva carrera sent titular indiscutib­le a les ordres d’un vell conegut del futbol espanyol, Aitor Karanka.

Definitiva­ment instal·lat al futbol anglès, Adama va tornar a la Premier el 2018 amb el seu traspàs a un altre històric de les illes britànique­s, l’acabat d’ascendir Wolverhamp­ton, els Wolves, que entrena el portuguès Nuno, porter de molts equips del futbol espanyol i d’efímer pas per la banqueta del València.

Amb Nuno, Adama ha experiment­at un canvi radical. Ha passat de ser un extrem fi i fibrós a presentar una massa muscular de gimnàs que li ha valgut per jugar de lateral i guanyar-se el sobrenom de Hulk de la Premier. El cap de setmana Adama només va necessitar catorze minuts per fer dos gols (al 80 i al 94) amb què guanyar contra el Manchester City de Guardiola en els dos únics xuts a porteria dels Wolves en el partit. En els seus 72 partits anteriors a la Premier només havia fet un gol. Adama Traoré, als 23 anys, torna a ser un jugador de moda.

EL PAS PEL BARCELONA

Adama va debutar amb el Tata Martino, però només va jugar quatre partits en dues temporades

 ?? LINDSEY PARNABY / AFP ?? Adama Traoré celebra un dels dos gols que va marcar amb el Wolverhamp­ton al Manchester City a l’Etihad
LINDSEY PARNABY / AFP Adama Traoré celebra un dels dos gols que va marcar amb el Wolverhamp­ton al Manchester City a l’Etihad

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain