La Vanguardia (Català)

Cercant el porc gegant

-

Els ramaders xinesos estan criant porcs gegants per pal·liar-ne l’escassetat a causa de la pesta porcina.

La pesta porcina que fueteja Àsia està provocant una gran escassetat de carn de porc a la Xina, el país del món que consumeix més carn d’aquest animal. És el motiu pel qual ramaders d’arreu del país intenten criar animals molt més grans i pesants del que és habitual, exemplars que sobrepasse­n fins i tot la mida d’un ós polar.

Concretame­nt al sud de la Xina, a la província de Guangxi, un granger ha aconseguit que els seus animals superin els 500 quilos de pes. Una vegada a l’escorxador, el preu d’aquests animals pot superar els 1.200 euros.

De totes maneres, la idea que com més gran sigui millor, impulsada per l’alça dels preus, s’ha estès per tot el país, i també al nord, a la província de Jilin, han passat a engreixar els porcs entre els 175 i 200 quilos, en lloc dels 125 quilos de pes mitjà que són habituals.

La pesta porcina africana ha delmat el ramat del país a la meitat –la disponibil­itat de porc ha disminuït un 39%– i els preus s’han disparat més d’un 70%, de manera que les autoritats han animat els ramaders a impulsar la producció.

Com que els preus dels garrins i les truges reproducto­res també han pujat, sembla que de moment augmentar la mida dels animals és la solució dels criadors xinesos.

Els exemplars més grans s’han criat en petites explotacio­ns familiars, que són les que tenen més dificultat­s per repoblar els ramats, però les grans explotacio­ns del país, com Wens Foodstuffs Group Co., el principal criador de porcs xinès; Cofco Meat Holdings Ltd., i Beijing Dabeinong Technology Group Co. també estan intentant augmentar el pes mitjà dels seus porcs en un 14%.

El resultat és que el pes mitjà dels porcs en el moment del sacrifici en algunes granges a gran escala ha augmentat fins als 140 quilos, en comparació amb els 110 quilos habituals, cosa que suposa augmentar els guanys en un 30%.

Malgrat la cria d’aquests porcs gegants, les estimacion­s de les autoritats xineses són que l’escassetat de carn de porc s’allargui fins al 2020.

 ?? AP ?? Un exemplar de 750 quilos
AP Un exemplar de 750 quilos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain