La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El fracàs de la moció de censura contra Quim Torra presentada per Ciutadans al Parlament, i el triomf del líder socialista António Costa als comicis a Portugal del diumenge.

La setmana passada, la congressis­ta estatunide­nca Alexandria Ocasio-Cortez –estrella emergent del Partit Demòcrata– es va reunir amb els veïns del districte de Nova York als quals representa. Són aquestes reunions que alguns polítics fan per saber quins problemes preocupen als seus representa­ts. Tot rutllava amb normalitat fins que va prendre la paraula una senyora que es va adreçar a Ocasio-Cortez i li va dir: “A causa de la crisi climàtica, no serem aquí gaire més temps. Ens queden només uns mesos. Estic molt contenta que hagi decidit donar suport al pacte contra la crisi climàtica, però no n’hi ha prou. Fins i tot si bombardegé­ssim Rússia, encara hi hauria massa gent al món, massa pol·lució. Per això ens hem de desfer dels nens. Són un gran problema. No n’hi ha prou amb deixar de tenir fills. Hi ha un professor suec que proposa que ens mengem els cadàvers, però no és una solució prou ràpida. Crec que el seu nou eslògan de campanya hauria de ser: ‘Hem de començar a menjar-nos els bebès’”. Aleshores es va treure la jupa i va quedar a la vista la samarreta, amb un text que deia: “Salveu el planeta, mengeu-vos els

Es va treure la jupa i va quedar a la vista la samarreta: “Salveu el planeta, mengeu-vos els nens”

nens”. Del professor suec que proposa que ens mengem els morts en vam parlar en aquesta columna a mitjans de setembre. La proposta de combatre-la a base de deixar de tenir descendènc­ia fa anys que té adeptes. Ocasio-Cortez va actuar de manera calmada i respectuos­a. Va dir a la dona que encara hi ha esperança i, més tard, a Twitter va dir que semblava tenir algun problema mental i que la gent hauria de tractar l’assumpte amb compassió i no fer-ne befa.

Però l’endemà, Ocasio-Cortez va reconsider­ar les seves paraules. En un nou tuit va dir que la dona no té problemes mentals ni és una apòstol de l’Harmagedon climàtic, sinó una seguidora de Trump que volia muntar un numeret. Finalment, un grup peculiar va assumir-ne l’autoria. Són els seguidors de Lyndon LaRouche, un polític mort aquest 2019, activista durant els seixanta. Va crear un grup marxista que al llarg dels anys s’ha dedicat a muntar xous davant de personatge­s com Olof Palme, Michael Dukakis o Jane Fonda, per desacredit­ar-los. Quan es manifestav­en contra Fonda duien pancartes on es llegia “Salveu les balenes. Doneu-los Jane Fonda per menjar”. Els seguidors de LaRouche tenen teories singulars. Que el tràfic de drogues que hi ha al món el controla la reina de Gran Bretanya i que Bertrand Russell va fer servir els Beatles com a part d’una guerra psicològic­a secreta contra els Estats Units. Fa uns anys es manifestav­en amb pancartes on es llegia: “L’escalfamen­t global: tan fals com els orgasmes de la teva nòvia”. Amb el pas de les dècades han acabat convertits en un culte polític d’ultradreta. I l’origen de la idea de menjar-se els bebès és clar: Jonathan Swift i el seu llibre Una modesta proposició per impedir que els fills de la gent pobra siguin una càrrega per als seus pares o el seu país, on proposava –en una Irlanda sumida en la terrible fam del XVIII– vendre’ls als rics perquè se’ls mengessin.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain