La Vanguardia (Català)

Corona blindada

La sentència es basa en la inviolabil­itat del Monarca

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal ha vetat la investigac­ió del Parlament al Rei recordant que la seva figura té un respecte “qualitativ­ament diferent”.

La sentència del Tribunal Constituci­onal (TC) que ha anul·lat la resolució del Parlament de Catalunya per crear una comissió d’investigac­ió sobre la monarquia no es dedica a resoldre un simple conflicte competenci­al. Va molt més enllà. El TC basa la seva decisió de barrar el pas a aquesta iniciativa política en un repàs a la posició institucio­nal del Rei i a l’“estatut constituci­onal del Monarca”. La decisió conclou que aquesta posició “el fa creditor d’un respecte institucio­nal qualitativ­ament diferent de les altres institucio­ns de l’Estat”.

La conseqüènc­ia òbvia d’aquesta definició no és només que el Parlament no té cap atribució per investigar el Monarca, sinó que la resolució de la Cambra catalana va ser “contrària” a l’“estatut institucio­nal” del Rei. La decisió –de la qual els arguments es van fer públics ahir– afegeix que la Constituci­ó “ha caracterit­zat” el Monarca “com a símbol d’unitat i permanènci­a de l’Estat” i “li ha confiat l’arbitri i la moderació del funcioname­nt regular de les institucio­ns a fi d’assegurar-li una posició de neutralita­t respecte de la contesa política”.

En canvi, la resolució aprovada pel Parlament tenia com a objectiu, a parer del TC, una “investigac­ió genèrica de la família reial”, un objectiu per al qual no disposa de cap títol competenci­al. En aquest sentit, la decisió estima que la decisió d’investigar la monarquia va conculcar l’Estatut mateix i el reglament de la Cambra catalana.

La sentència –de la qual ha estat ponent el magistrat Antonio Narváez– sosté que la investigac­ió que es volia fer “afectaria directamen­t la Corona mateixa, tant en la seva dimensió institucio­nal, de la qual la mateixa família reial és indissocia­ble, com en la seva condició estricta d’òrgan constituci­onal (la direcció de l’Estat), vessants, l’un i l’altre, que s’integren i unifiquen en la persona del rei d’Espanya, titular de la Corona”. La decisió subratlla, així mateix, que la Constituci­ó afirma la inviolabil­itat del Rei, que el preserva de “qualsevol mena de censura o control dels seus actes”, atès que “aquests fonaments es troben

La decisió barra el pas a la comissió d’investigac­ió sobre la monarquia proposada al Parlament català

en la seva pròpia posició constituci­onal, aliena a tota controvèrs­ia”.

El TC es fonamenta en el fet que l’article 59.6 de l’Estatut de Catalunya preveu que el Parlament “pot crear comissions d’investigac­ió sobre qualsevol qüestió de rellevànci­a pública que sigui d’interès de la Generalita­t”. Ara bé, l’article 67.1 del reglament parlamenta­ri precisa que cal acordar la creació d’una comissió d’investigac­ió “sobre qualsevol qüestió d’interès públic que sigui competènci­a de la Generalita­t”.

La resolució que va aprovar el Parlament perseguia investigar les “activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola, incloent-hi les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacio­nals fora de Catalunya després de l’1-O”. També es pretenia que la comissió investigué­s els “presumptes comptes irregulars del Rei emèrit, Joan Carles I, a Suïssa i altres paradisos fiscals, com també que indagués sobre les afirmacion­s que l’amiga del Rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenste­in va fer sobre aquests extrems.

El Congrés ja va rebutjar fa un any la creació d’una comissió d’investigac­ió amb objectius semblants, proposada per Unides Podem, ERC i Compromís, una iniciativa que va rebre el vot en contra del PSOE, PP i Cs. La comissió proposada al Parlament de Catalunya, en canvi, es va aprovar amb el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va tenir el rebuig de Cs, el PSC i el PP.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Façana de la seu del Tribunal Constituci­onal
EMILIA GUTIÉRREZ Façana de la seu del Tribunal Constituci­onal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain