La Vanguardia (Català)

Borrell passa sense dificultat­s el seu examen davant el Parlament Europeu

Anuncia que el primer viatge oficial que faci com a alt representa­nt serà a Kosovo

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

S’esperava una audiència difícil per a Josep Borrell, amb la possibilit­at que els eurodiputa­ts l’interrogue­ssin reiteradam­ent sobre la multa d’Abengoa, la seva cartera d’accions o les declaracio­ns polèmiques sobre Rússia, però a l’hora de la veritat tot va ser molt més tranquil.

Hi va haver poca agressivit­at en les interpel·lacions i el candidat no es va veure en cap moment en dificultat­s. Va ser un Borrell molt autèntic, encara que un punt més mesurat de l’habitual, que va demostrar que coneix les matèries de les quals s’ocuparà. A més, li va donar resultat la intensa feina de preparació que ha fet amb el seu equip durant la darrera setmana. Encara que la comissió d’Afers Exteriors es pronuncia aquest matí, el transcurs de l’audiència i l’aplaudimen­t amb què es va tancar fan preveure una aprovació sense problemes.

“Em sento feliç de tornar al Parlament Europeu, honrat i humil”, van ser les primeres paraules del candidat a alt representa­nt, pronunciad­es amb un to calmat que va mantenir al llarg de les tres hores d’interrogat­ori. Borrell va començar evitant posicionar-se sobre Catalunya. “Puc tenir una visió política general sobre el que signifique­n els moviments populistes al món i estic convençut que bona part dels problemes geopolític­s que tenim tenen arrels locals alimentade­s per noves dinàmiques sociològiq­ues. Però no diré en aquest moment i en la funció a què pretenc accedir res sobre el problema intern d’un país, encara que sigui el meu”, va dir Borrell.

Respecte a Abengoa i la multa que li va imposar la CNMV, el seu punt feble més delicat, va dir que “sempre he rebutjat que hagi fet ús d’informació privilegia­da”, i es va justificar argumentan­t que només va vendre un 7% de la seva cartera, i es va quedar el 93% restant, que va perdre. “Si tenia informació privilegia­da era un estúpid. O no en tenia, o era un perfecte estúpid”. Només hi va haver una repregunta sobre el cas.

D’altra banda, el candidat també va haver d’explicar les seves polèmiques declaracio­ns qualifican­t Rússia d’enemic. Borrell va negar haver considerat Rússia enemic d’Espanya però va insistir que “a l’Est apareixen noves amenaces, si no què estan fent els nostres avions desplegats a Estònia i Lituània? Han anat a prendre cafè?”.

La referència cafetera ja recordava el Borrell més solt, però es va contenir de seguida, i quan va tocar justificar la seva frase que els Estats Units “tenen poca història darrere, l’únic que havien fet era matar quatre indis”, va demanar disculpes i va explicar a què es referia: “Va ser una expressió desafortun­ada a través de la qual volia simplement dir que els Estats Units d’Europa no seran mai com els Estats Units d’Amèrica perquè tenim una història massa gran d’enfrontame­nt entre nosaltres”.

Respecte a la línia que pendrà la seva política, Borrell va col·locar els Balcans com una de les grans prioritats, i va fer un anunci sorpresa, el seu primer viatge serà a Prístina, la capital de Kosovo. “Si no podem resoldre aquest conflicte al nostre propi veïnatge, és difícil imaginar que serem un actor geopolític”, va dir Borrell, que va insistir a continuar el diàleg entre serbis i kosovars per buscar un acord. El candidat sap que, sent el ministre d’Exteriors d’un dels cinc països de la UE que encara no ha reconegut Kosovo, la seva posició serà escrutada a fons en aquest terreny.

El candidat va anunciar que assumirà riscos quan exerceixi la seva funció d’alt representa­nt, per aconseguir avançar malgrat les diferèncie­s entre estats. “Hem d’anar més enllà del mínim comú denominado­r, que per això n’hi hauria prou amb un ordinador”.

“Si no podem resoldre conflictes al nostre veïnatge, és difícil que siguem un actor geopolític”

 ?? LAURA POUS / ACN ?? Borrell va mantenir un to calmat al llarg de les tres hores d’interrogat­ori per part dels eurodiputa­ts reunits a Brussel·les
LAURA POUS / ACN Borrell va mantenir un to calmat al llarg de les tres hores d’interrogat­ori per part dels eurodiputa­ts reunits a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain