La Vanguardia (Català)

L’oposició derrota a Kosovo el partit de la guerrilla

-

El partit ultranacio­nalista Autodeterm­inació (Vetevendos­je), fins ara a l’oposició, va assegurar ahir que liderarà el nou govern de Kosovo, després d’haver guanyat amb un marge molt estret les eleccions anticipade­s de diumenge. Segons la Comissió Electoral, el partit d’Albin Kurdi va obtenir el 25,72% dels vots, gairebé empatat amb el 25,03% de la conservado­ra Lliga Democràtic­a de Kosovo (LDK), amb una dona, Vjosa Osmani, com a cap de llista. Els dos partits van mostrar durant la campanya la seva disposició a pactar un govern de coalició.

El centredret­à Partit Democràtic de Kosovo (PDK), amb el 21,13% dels vots, va anunciar que passa a l’oposició. D’aquesta manera, serà la primera vegada que aquesta formació, sorgida de l’antiga guerrilla que va lluitar per la independèn­cia de Sèrbia, surti del govern des que Kosovo va proclamar unilateral­ment la seva independèn­cia el 2008.

En la quarta posició quedaria l’Aliança per al Futur de Kosovo (AAK, nacionalis­ta), de Ramush Haradinaj, un excomandan­t guerriller a la dimissió del qual com a primer ministre es deuen les eleccions anticipade­s d’ahir, que van tenir una participac­ió del 44%. Haradinaj va haver de dimitir al ser citat com a sospitós de crims de guerra pel Tribunal de la Haia.

Vint escons del Parlament són reservats a les minories, la meitat per als serbis, que van votar majoritàri­ament per la Llista Sèrbia, avalada per Belgrad.

La campanya va estar marcada per la malmesa economia, amb un atur que supera el 50% entre els joves, la corrupció i el nepotisme, i l’estancamen­t del diàleg amb Sèrbia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain