La Vanguardia (Català)

Lliçons de Portugal

- Enric Juliana

Lliçons de Portugal. L’austeritat d’esquerres ha guanyat les eleccions amb relativa facilitat. Un país intervingu­t per la troica, que podia haver esclatat com Grècia, ha aconseguit sortir del sotrac –de moment– gràcies a quatre vàlvules de seguretat.

La posició geogràfica: Atlàntic pur, lluny del drama mediterran­i. Un país absolutame­nt atlàntic, ben comunicat amb Orient, especialme­nt amb la Xina i l’Índia, on Portugal va tenir colònies (Macau i Goa), i amb òptims enllaços al Brasil i l’Àfrica austral.

Volum i textura: país petit i homogeni. Deu milions d’habitants i un sol idioma, el portuguès, parlat per més de 260 milions de persones a tot el món; nació unitària, sense regions autònomes, exceptuant els arxipèlags de Madeira i les Açores. La falta de població és el gran problema estratègic de Portugal –l’interior s’està despoblant greument–, però aquesta baixa demografia de moment contribuei­x a la seva estabilita­t política.

L’emigració: quan les coses es compliquen, el portuguès mira la maleta i recorda aquell veí que se’n va anar a treballar a Angola. Més de dos milions de portugueso­s, un 22% de la població, viuen a l’exterior. Molts dels joves ben formats que podien haver posat el país de cap per avall en el moment més dur de la crisi econòmica, són a l’estranger.

Una república eficient: el sistema institucio­nal sorgit de la revolució d’abril del 1974 està aguantant l’estrebada, estabilita­t republican­a dirigida per una elit política que en aquests moments demostra tenir més qualitat que l’espanyola.

Ha guanyat el Partit Socialista Portuguès, sense discussió. Bona notícia per a Pedro Sánchez. A partir d’ara el primer ministre António Costa només necessita sumar deu escons més. El seu poder de contractac­ió al Parlament surt molt reforçat. En té prou amb un dels dos socis parlamenta­ris de l’esquerra (el Bloc d’Esquerra o el Partit Comunista) i podrà oferir alguns pactes estratègic­s al desballest­at centredret­a (gran concertaci­ó: aromes de La Toja). Magnífic resultat. Sánchez té raó: governar en solitari convé a la casa socialista.

El Bloco, que ha mantingut posicions, i el PCP, que ha baixat, ara seran més exigents. Pablo Iglesias també té raó: una aliança baixa en calories sempre acabarà benefician­t els

Les eleccions portuguese­s donen la raó a Pedro Sánchez i també a Pablo Iglesias

socialiste­s. Una aliança amb més calories no agrada a Brussel·les i en altres instàncies. És la cinta de Moebius de l’esquerra. Per voler influir més, pots acabar influint menys, Iglesias. A Portugal, país petit, es mantindrà l’experiment de l’austeritat d’esquerres.

El Parlament portuguès ara té més partits. Els ecologiste­s passen d’un a quatre escons. Amb un diputat, entra un petit partit de professors anomenat Livre, que s’assembla a la càpsula d’Errejón, l’extrema dreta i un grup ultraliber­al. Amb poc més d’un 1% dels vots es pot obtenir escó a Portugal.

Democràcia porosa. En proporció, el Parlament portuguès té més diputats que l’espanyol (230 escons per 10 milions d’electors). Les seves 22 circumscri­pcions són més grans, sense el biaix restrictiu de les petites províncies espanyoles. L’abstenció s’acosta al 50% i no deixa de créixer des que va començar la crisi. Els portugueso­s protesten així. Desgast sense terratrèmo­ls. Amb el gran sisme de Lisboa el 1755 ja en van tenir prou.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain